Početna Vijesti Ivanić: Dodik i ja smo dva svijeta

Ivanić: Dodik i ja smo dva svijeta

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH na izborima koji se održavaju u nedjelju Mladen Ivanić izjavio je da su on i njegov protivkandidat, Milorad Dodik “dva svijeta”.

Kandidat za srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) na izborima koji se održavaju u nedjelju Mladen Ivanić izjavio je za nedjeljnik “Novi magazin” da su on i njegov protivkandidat, aktuelni predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik, “dva svijeta, i u politici, ali i ponašanju, pa i o imovini”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ja sam dokazao da su političke pobjede moguće, i to bez galame, širenja panike, laži i vrijeđanja onih koji drugačije misle. Kod njega smo vidjeli galamu, paniku, uvrede i laži, a samo su pobjede izostale. Ja Srpskoj otvaram vrata, on ih zatvara. On priča, a ja radim. Ja sam za mir i stabilnost, a on nas je uvukao u sukobe sa svima. Ja ne želim ni da uvrijedim nečije dijete, a kamoli da ga šaljem u rat. On je podijelio narod na ‘naše i vaše'”, rekao je Ivanić.

Ivanić je rekao da je u protekle četiri godine pokazao kako se RS istinski čuva u institucijama BiH, da je spasio i Srpsku i Srbiju od revizije presude pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, koja je mogla da baci ljagu na cijeli srpski narod, sa obje strane Drine.

“Sačuvao sam Dan Republike, uprkos pritiscima pred sudom i tužilaštvom i uprkos pokušaju zabrane, sačuvao sam obraz srpskom vojniku i oficiru postrojavanjem za Dan Republike… Uvjerio sam međunarodne institucije da odbace pogrešan rezultat popisa, kojim bi srpski narod u BiH postao podređen. Otvorio sam sva vrata u svijetu koja su potrebna Srpskoj. Zaustavio sam sankcije prijateljskoj Rusiji, a zbog prijateljskih odnosa sa Rusijom zaustavio sam izvoz oružja u Ukrajinu. Što Dodikova partija nije uradila. Prvi sam Srbin koji je unio badnjak u zgradu Predsjedništva BiH u Sarajevu”, dodao je on.

On je dodao da pomaže Srbima u Federaciji BiH, da je prvi srpski visoki funkcioner koji je posjetio stratište iz Drugog svjetskog rata Jadovno, kao i jedini visoki funkcioner iz RS koji je obišao brojne manastire i crkve SPC na Kosovu.

“Ja ne glumim velikog srbendu, ja sam istinski Srbin. Moj protivkandidat mnogo priča, ali, uz sve to veliko srpstvo, ne spominje tužnu činjenicu da je Srba u Republici Srpskoj ostalo tek nešto oko 900.000″, dodao je on.

Ivanić je ponovio da ostaje pri stavu da niko spolja, ni na koji način, ne bi trebalo da se miješa u izbore u BiH. Pa ni Srbija, niti bilo koja druga država. Šta je u tome pogrešno? To što se unutar Republike Srpske izvrću teze, spinuje i pravi priča tamo gde je nema najmanje će meni nanijeti štetu. U to sam sasvim siguran”, naglasio je on.

“Milion puta sam rekao da sam zahvalan Srbiji na svakoj vrsti pomoći koju nam je pružila, i političkoj i finansijskoj. Ponoviću to još milion puta, pa i sada. Srbija je garant Dejtonskog sporazuma i isti smo narod. Ali, uvlačenje bilo koga ko nije direktno dio političke scene RS u izbore nije dobro. I ja ovom izjavom nisam izmislio toplu vodu, samo sam rekao ono što važi za bilo koju drugu demokratsku zemlju u svijetu koja bi morala da igra po fer pravilima”, rekao je on.

(BN)

cera - Ivanić: Dodik i ja smo dva svijeta