Početna Magazin Istraživanje: Četiri radna dana u sedmici povećavaju produktivnost radnika

Istraživanje: Četiri radna dana u sedmici povećavaju produktivnost radnika

Na Islandu je provedeno dosad najveće svjetsko istraživanje o koristima sistema četiri radna dana u sedmici, a rezultati su pokazali kako je ovakav sistem višestruko koristan, javlja Anadolu Agency (AA).

Više od jedan posto radne populacije na Islandu učestvovalo je u pilot programu u kojem je sedmično radno vrijeme smanjeno na 35-36 sati bez ikakvog smanjenja ukupnih plaća. U projektu su učestvovale različite radne grupe, uključujući radnike u kancelarijama, bolnicama, kao i socijalne radnike.

Zajednička analiza koju su objavili Udruženje za održivost i demokraciju (Alda) na Islandu i istraživački centar Autonomy u Velikoj Britaniji, koja je trajala od 2015. do 2019. godine uz učešće više od 2.500 osoba, otkrila je da je produktivnost radnika veća u sistemu od četiri radna dana u sedmice.

Konstatovano je da se korist za radnike koji su učestvovali u ispitivanju višestruka. Osim manjeg stresa i izgaranja, četiri radna dana u sedmici pozitivno su djelovala na cjelokupnu ravnotežu zdravlja, posla i života radnika u svim radnim grupama.

Istraživači su primijetili da su produktivnost i pružanje usluga ostali isti ili poboljšani na većini radnih mjesta uključenih u ispitivanje.

Islandski sindikati već su počeli pregovarati oko uvođenja sistema od četiri radna dana u sedmici.

“Istraživanje na Islandu pokazuje nam da ne samo da je moguće raditi manje u moderno doba, već su moguće i progresivne promjene”, smatra Gudmundur D. Haraldsso, jedan od autora istraživačkog projekta.

Will Stronge, direktor istraživačkog centra Autonomy, rekao je da ova studija pokazuje da je javni sektor spreman biti pionir u kraćim radnim sedmicama i da to može biti lekcija i za druge zemlje.

“Island je napravio velik korak prema radu četiri dana u sedmici postavljajući sjajan primjer iz stvarnog života lokalnim vijećima i onima koji razmišljaju o njegovoj primjeni u javnom sektoru Velike Britanije”, rekao je Stronge.