Početna Svijet Isporučene prve potencijalne vakcine protiv koronavirusa, uskoro testiranje na ljudima

Isporučene prve potencijalne vakcine protiv koronavirusa, uskoro testiranje na ljudima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biotehnološka kompanija iz Cambridgea “Moderna Therapeutics” isporučila je prvu količinu COVID-19 vakcina koje su napravljene 42 dana nakon pojave virusa.

Prva isporuka poslana je Nacionalnom institutu za alergije i zarazne bolesti u okviru Nacionalnog instituta zdravstva SAD-a koji će vršiti testiranje na ljudima početkom aprila.

Kako piše Time, naučnici sa Nacionalnog instituta zdravstva počeli su i testiranje lijeka koji su napravili protiv ebole na pacijentu koji zaražen koronavirusom. Prvi pacijent volonter je putnik koji se vratio u SAD-u nakon što je utvrđeno da je pozitivan na virus. Zarazio se na kruzeru Diamond Princess. I drugi koji su zaraženi bit će dio istraživanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lijek se pokazao dobrim na životinjama koje su zaražene koronavirusom.

Volonteri koji budu učestvovali u testiranju primat će ovaj lijek ili placebo 10 dana, redovno će im se vaditi krv i uzimati brisevi grla i nosa kako bi se pratila količina virusa u organizmu. Naučnici su istakli da će biti zadovoljni i u slučaju da broj virusnih ćelija bude u padu nakon korištenja lijeka jer bi to moglo doprinijeti zaustavljanju širenja zaraze.

Moderna je napravila vakcinu u rekordnom vremenu jer je bazirana na relativno novoj genetskoj metodi koja ne zahtjeva uzgajanje velike količine virusa. Sadržaj vakcina se veže za genetski materijal iz DNK i pravi proteine. Kada se ubrizga u tijelo stvaraju se proteini koji omogućavaju imunološkim ćelijama da prepoznaju virus i unište ga.

ASHA prodaja vozila