fbpx

Isplata dividendi: Akcionari najbolje prolaze u ovih 11 kompanija, na čelu jedne od njih je bivši ministar

Sudeći po dividendi koja je isplaćena akcionarima kompanija koja posluju na tržištu Republike Srpske, može se zaključiti da je poslovanje osiguravajućih kuća izuzetno profitabilno.

Tako je, do sada, 11 akcionarskih društava isplatilo dividendu za prošlu godinu, a od čega su njih četiri osiguravajuća društva. To su “Nešković osiguranje” Bijeljina, “Drina osiguranje” Milići, “Grawe osiguranje” Banjaluka i “Atos osiguranje” Bijeljina.

Ukupno je akcionarima ovih 11 kompanija isplaćeno oko 114, 2 miliona konvertibilnih maraka, dok je najveću dividendu, tradicionalno, isplatio “Telekom Srpske” – oko 60 miliona KM.

Među ostalim kompanijama koje su isplatile dividendu su dvije banke, “Unicredit” Banjaluka (12,8 miliona KM) i “NLB banka” Banjaluka (33,8 miliona KM). Zatim slijede “Boksit” Milići (200.000 KM), te “Romanijaputevi” Sokolac (86.366 KM).

Dio profita od 795.466 KM akcionarima isplatio je “Tehnogas” Laktaši čiji je većinski vlasnik jedna italijanska kompanija, a bave se proizvodnjom tehničkih i medicinskih gasova. Inače, direktor ove kompanije je Stanislav Čađo, bivši ministar unutrašnjih poslova RS.

Preostala kompanija koja je isplatila dividendu za prošlu godinu je “Napredak Bijeljina” (942.319 KM) čiji je vlasnik sa najvećim udjelom Slobodan Ćurčić koji, između ostalog, u Banjaluci ima tržni centar “Emporium”.

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila