Početna BiH Ismet Biščević: U devetoj deceniji aktivan u lovu i kampovanju

Ismet Biščević: U devetoj deceniji aktivan u lovu i kampovanju

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osamdesetjednogodišnji Ismet Biščević najstariji je aktivni lovac u Sanskom Mostu i počasni član Lovačkog društva “Sana”.

Iako je već zagazio u devetu deceniju života, izuzetno je vitalan, a među Sanjanima je posebno poznat kao veliki ljubitelj prirode i ekologije te vrstan poznavalac biljnog i životinjskog svijeta.

Osim toga, Biščević ima dva motocikla i često ga mogu vidjeti u vožnji sanskim ulicama, pa ga je moguće svrstati i među najstarije motocikliste u Bosni i Hercegovini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao doktor veterinarskih nauka dugo godina je obnašao funkciju direktora Veterinarske stanice u ovome gradu, ali ističe kako mu je lov najveća ljubav. “Porodično sam vezan za naše lovačko društvo jer je moj otac dugo godina bio sekretar, a ja sam član još od 1956. godine te i danas posjedujem tu člansku knjižicu. U našem društvu sam obavljao i rukovodeće funkcije, baš kao i u lovačkim savezima, a moja životna preokupacija je uvijek bila priroda. Veliki sam pobornik ekologije i zdravog načina života”, kaže Biščević za “Nezavisne”.

Dodaje kako vrijeme prekraćuje uz svoje lovačke pse, kojih ima nekoliko, a trenutno su mu najveća zanimacija štenci koje je na svijet donijela keruša Puta.

Ovaj stari i iskusni lovac objašnjava kako nema uspješnog lovca bez dobrog lovačkog psa i da ove životinje zahtijevaju posebnu ljubav i pažnju.

“Trenutno kod sebe imam dvije keruše, radi se o oštrodlakom istarskom goniču i baraku, našem autohtonom lovačkom psu. Kada je riječ o novom leglu, već me zovu kolege i interesuju se za štence jer znaju da se radi o prvoklasnim psima. Vjerovatno ću jednog zadržati za sebe, a ostale podijeliti”, kaže Biščević.

Dodaje kako je u svojoj lovačkoj karijeri imao mnogo pravih trofeja, ali da nikad nije patio za tim.

“Za mene je lov prvenstveno prilika za boravak u prirodi i druženje s kolegama. Imamo zaista predivne predjele za bavljenje lovom, planinarenjem i rekreativnim sportom, prekrasne rijeke i šume, ali smo takvi da to ne znamo dovoljno cijeniti”, ističe Biščević.

Dodaje kako mu je posebno teško pao period iza nas, u posljednja dva mjeseca, kada je zbog pandemije virusa korona starijim osobama uvedena zabrana kretanja, zbog čega je bio primoran da vrijeme provodi kod kuće.

“Za mene je ta situacija bila nemoguća jer se nikad ranije nije moglo desiti da bar dan ili dva u sedmici ne provedem u prirodi. Narodski rečeno, ucrvao sam se u kući i hvala bogu što je sve ovo prošlo. Ne ponovilo se!”, kaže Biščević.

Kaže kako je ukidanje pomenutih zabrana u vezi s koronom odmah proslavio višednevnim kampovanjem na planini Grmeč, u ozračju bogatih šuma i netaknute prirode.

“Priroda je najbolji lijek za sve bolesti, pa čak i kada se radi o virusu korona. Možda je sve ovo bila i opomena za nas, priroda nas opominje da se odnosimo ružno prema njoj i šalje nam upozorenje”, uvjeren je najstariji aktivni sanski lovac.

Nezavisne

ASHA prodaja vozila