Početna Prijedorski region IRB narednog mjeseca prodaje RŽR Ljubija

IRB narednog mjeseca prodaje RŽR Ljubija

RŽR Ljubija biće prodan već narednog mjeseca na Banjalučkoj berzi, otkriva za ATV  ministar industrije. IRB priprema spisak državnih preduzeća za privatizaciju koji uskoro treba da bude objavljen, a na njemu će sigurno biti i Rudnik Ljubija uvjerava Petar Đokić.

Zbog odluke Vlade da ovo preduzeće skine sa liste strateških, nema više ni potrebe da se traži saglasnost skupštine.

“To je ušlo u program IRB-a za ovu godinu da će se putem iznošenja akcija na berzu pokušati prodati taj paket akcija koji ima Republika Srpska odnosno kojim upravlja Vlada RS i IRB. Mislim da IRB radi na tome da priprema taj materijal. Mislim da treba putem berze iznijeti te akcije i ponuditi ih i na taj način zaštititi imovinu Republike Srpske koja sada propada. Te akcije gube vrijednost svake godine” kaže ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić.

Od najave Vlade da će prodati Ljubiju akcije tog faktički mrtvog preduzeća, porasle su za 35 odsto. Mada se uveliko priprema teren za privatizaciju, u IRB-u ne žele da kažu ni riječ. Zato u DNS-u tvrde ih opet niko ništa nije pitao. Lider stranke kaže da čeka da vidi šta je Vlada naumila pa da na organima stranke zauzme stav.

“Nisam ja razgovarao ni s kim ne znam ni kada će biti. Sve zavisi kakvi će uslovi biti ako je slobodno nadmetanje mi to ne možemo prihvatiti” kaže Marko Pavić.

I dok u DNS-u ne žele opet da vide Evgenija Zotova u igri, vlasnik Izrael investment grupe sprema ponudu. Glavni argument DNS-a do sada je bio ugovor o privatizaciji iz 2004. godine po kom sva prava eksploatacije u Omarskoj Ljubiji i Tomašici ima zajedničko preduzeća Mital Prijedor.

Tako ispada da bilo koji drugi kupac, osim Mitala, kupuje mrtvo preduzeće RŽR, ali Evgeni Zotov ne odustaje. Sprema novu ponudu i poručuje da je nedavno izmijenjen zakon o koncesijama u skupštini sada stvorio novu realnost.

“U skladu sa novim zakonom o koncesijama bitna je koncesija a ne nekakve formalne dozvole. Zbog toga u slućaju da mi kupujemo akcije RZR-a mi ćemo napraviti zahtjev za koncesiju. Nemamo ništa sa današnjim investitorom koji radi u Omarskoj”, kaže Evgenij Zotov iz Izraeli Investment Grupe.

U tom slučaju kaže Zotov, RŽR bi dobio koncesiju u Ljubiji i Tomašici dok bi zajedničko preduzeće moglo da kopa samo u Omarskoj. Za taj kop koncesioni ugovor Mital je dobio tek krajem prošle godine.

Dental Studio Prijedor