fbpx

Intuitivnom ishranom do zdravog tijela

Nutricionisti savjetuju kako da bolje jedemo bez držanja dijete. Trebalo bi slušati znakove koje nam šalje organizam da bismo odlučili šta, kad i koliko da unosimo u sebe.

Ne postoje pravila koja treba slijediti, a svrha je da se osjećate dobro u vezi sa onim što trenutno radite. Upravo zato može vam pomoći da izgubite kilograme ako otkrijete da jedete ne zbog toga što ste zapravo gladni, već zbog specifičnih osjećanja ili ličnih “okidača”. Ovaj način pristupa hrani posebno je efektan kod onih koji su se nekada borili sa poremećajem ishrane ili su razočarani tradicionalnim dijetama za mršavljenje.

Principi intuitivne ishrane su sljedeći:

Prestanite da sudite o hrani kao “dobroj” ili “lošoj”

Ako pridajete veliku važnost namirnicama koje jedete i tome kako se osjećate, znači da jelu dajete preveliku moć. Trebalo bi da zaboravite na dobre ili loše vrste hrane i u potpunosti se oslobodite koncepta “varanja”. Razmišljajte o tome da vi jedete obroke koji čine vašu dnevnu ishranu, pa samim tim nijedna pojedinačna namirnica ne može da poboljša ili pogorša vaše zdravlje.

Jedite redovno

Na svaka tri do četiri sata užinajte ili pojedite obrok sa proteinima, vlaknima i mastima. Većina nas ne unosi dovoljno hrane u toku prepodneva, pa pokušajte sa dodavanjem još jednog jajeta ili parčeta sira prilikom doručka, da biste se zaista zasitili i imali dovoljno energije za dan pred vama. Omiljeni tipovi doručka nutricionistkinje London su: tost sa puterom od kikirikija, kafa sa mlijekom i banana; ostatak proprženog povrća i pečeno jaje.

Budite hidrirani

Potrebe svakog od nas mogu da variraju, ali, generalno uzevši, žene bi trebalo da piju oko devet čaša vode dnevno. Tokom dana pijte običnu ili gaziranu vodu ili bilo koji nezaslađeni napitak. U hidrataciji organizma pomoći će vam i dodatni unos voća i povrća, pa ne zaboravite da ga jedete.

Spavajte dovoljno

Preporučena količina od sedam ili osam sati noćnog sna značajno može da utiče na nivo vaše energije, a time i na osjećaj gladi. Pospanost nemojte pokušavati da odagnate velikim unosom kafe, jer je, prema smjernicama za ishranu američkog Ministarstva poljoprivrede, preporučen dnevni unos kofeina od 300 do 400 mg, koliko se nalazi u tri do četiri uobičajene šoljice kafe.

Ograničite ograničenja

Zapitajte se, ako dijete za mršavljenje imaju doživotan efekat, zašto se još nije pokazalo da je to tačno? Bolji način pristupa je – pomiriti se sa hranom. Ponekad ćete prirodno poželjeti da izbjegnete određenu vrstu namirnica, kao što je veliki čizburger prije nego što sjednete na tobogan. Zato se potrudite da svjesno razmislite o odabiru namirnica koje jedete, na osnovu toga kako želite da se osjećate – pre, tokom i nakon obroka.

novosti.rs

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila