Slađana Radaković nezavisni je kandidat za gradonačelnika Prijedora

 

 

Kratak komentar aktuelnog stanja političke svijesti i kulture na našim prostorima?

Kada smo bili mali učili su nas: u porodici da slušamo roditelje, u vrtiću tete, u školi učitelje. U odrasloj dobi slušali smo: u vojsci oficire, na radnom mjestu pretpostavljene, u partiji vođe. Tokom cijelog života imperativ nam je bio slušati, a ne razmišljati sopstvenom glavom. Tako je, kroz generacije, stvoren mentalitet poslušnosti. Suprotno osnovnom principu demokratije, uvijek se slijepo pratio vođa, nikada obrnuto. A od te slijepe poslušnosti do kulta ličnosti samo je jedan korak, a od kulta ličnosti do nacionalne katastrofe jedan još manji korak.Nažalost čitav univerzum funkcioniše na taj način,ali moramo razlikovati vođu za lični interes i vođu u interesu građana.

 

Komentar na temu bogatih političara siromašnog naroda?

O primjerima te vrste, o naglom ličnom bogaćenju nekih vođa i paralelnom kolektivnom osiromašenju građana nema potrebe ni da govorim – svi ih znamo. Dovoljno je da umjesto toga citiram američkog književnika Ambroza Biersa, koji je još krajem 19. vijeka politiku definisao kao vođenje javnih poslova u privatnu korist.

 

Šta Vi to nudite biračima i zašto mislite da se razlikujete od tipičnih partijskih kandidata?

Praksa je nepobitno pokazala nezaustavljivost univerzalnog procesa na kraju koga se vjernost jednoj partiji prije ili poslije svede na vjernost jednom čovjeku, pa sam zato oduvijek smatrala da intelektualac treba da bude vjeran jednoj ideji. A moja je – demokratiji je potrebno učešće građana, razmjena mišljenja i transparentne odluke. To je najbolji lijek za sveprisutni politički umor i razočarenje demokratijom. Samo tamo gdje se građani pitaju o temama i projektima budućnosti, gdje se njihovo mišljenje ne samo toleriše već i cijeni, a oni uvažavaju kao osobe, samo tamo se uzdrmaju temelji autoritarnih i populističkih pokreta i njihovih lidera, jača demokratija i zajedništvo. To je moja ideja, to je ono što nudim biračima.

 

Zašto bi građani Prijedora rizikovali s Vama, umjesto da glasaju za nekog od kandidata etabliranih partija?

Rizikovali? Rizikuje onaj ko ima šta da izgubi, a mnogi Prijedorčani gotovo da nemaju više šta da izgube! Svjesna sam toga da je na ovim prostorima kolektivna sigurnost oduvijek bila na većoj cijeni od pojedinačnog rizika, ali i sama činjenica da sam prvi nezavisni odbornik u istoriji ovog grada pokazuje da se raspoloženje promijenilo i da su građani Prijedora spremni da izađu i biraju vanpartijske kandidate. Podsjećam na staru kinesku mudrost koja kaže: “Ako hoćeš da dobiješ nešto što nikada nisi imao, onda moraš da uradiš nešto što nikada nisi uradio!“ i pozivam građane Prijedora da me podržite kao prvog nezavisnog kandidata za gradonačelnika i prvu ženu na toj funkciji u istoriji ovog grada.

 

Prijedorska „Čelična lejdi“?

Po stilu političkog djelovanja svakako ne, a jedina paralela sa koju vidim sa Margaret Tačer, čuvenom britanskom „čeličnom ledi“ – ona je bila prva žena na poziciji premijera Ujedinjenog kraljevstva. I kad smo već kod madam Tačer i položaja žena u politici, vijekovima muškom domenu, pada mi na pamet njena izjava: „Ako želite da se u politici nešto kaže, obratite se muškarcu. Ako želite da se nešto uradi – obratite se ženi.“

 

Zbog čega smatrate da ste najbolji kandidat od svih ponuđenih, koje su Vaše najveće prednosti?

Kao gradonačelnik stavljate se u potpunosti na raspolaganje svim građanima. U okvirima stranke morate poštovati “stranačku disciplinu”, a nezavisni gradonačelnik ima potpunu slobodu odlučivanja. Odluke donosim na osnovu struke i informacija, a dok kandidat postavljen na funkciju iz političke partije odluke  donosi na osnovu politike stranke.Građani su više umorni od načina funkcionisanja trgovačkih koalicija  .

Politički sam aktivna preko 20 godina i mnogo toga sam prošla i naučila. Prije svega, zahvaljujući svom obrazovanju, smatram da sam kompetentna osoba za vođenje ovog grada. Tokom prošle godine dokazala sam da se može djelovati nezavisno i uspješno iako se činilo nemoguće. Zato smatram da je ovom gradu nakon svih dešavanja neophodna osoba koja nije ni pod čijim pritiskom. Naučila sam spajati ljude, voditi timove različitih pogleda, a i sada sam članove svog tima birala na otvoren i uključiv način, po sposobnostima i motivaciji, a ne po pripadnosti jednoj stranci, ekipi ili familiji.

Ako u nešto možemo biti sigurni, to je da se stvari neće popraviti same od sebe kao i da nije realno očekivati da će problem riješiti oni koji su ga stvorili. Na političku korupciju ne pristajem.

 

S kim biste izabrali koaliciju (ili preferirali koaliciju) u slučaju pobjede na izborima, a s kim  sigurno ne biste bili u koaliciji ni pod cijenu neformiranja vlasti?

Ako građani na izborima budu dali meni najveće povjerenje kao kandidatu za gradonačelnika, spremna sam razgovarati sa svima koji žele promjene u ovom gradu.

Nažalost, nismo se usrećili  ni sa prethodnom vlasti i koalicijama. Što se ostalih tiče, oni koji koalicije ne gledaju kao priliku za pogodovanje, nepotizam, netransparentnost i uhljebljivanje, već su spremni razgovarati o projektima, potencijalni su partneri.

 

Koji su najveći problemi Prijedora ?

Jedan od gorućih problema su primarne biološko – fiziološke potrebe građana koje nisu zadovoljene kako na nivou države, pa tako i na lokalnom nivou. Ovaj grad vrvi od sposobnih i uspješnih ljudi kojima nije dopušteno ništa, dio njih se ne želi javno angažovati zbog atmosfere koja je stvorena u politici, a dio njih je otišao u inostranstvo gdje im je ponuđena bolji uslovi za život. Grad ne vlada najvrijednijim resursom koji ima, a to su ljudi. U tom smislu, prije svega mislim na kvalitetne obrazovane stručne kadrove koji imaju šta da ponude, urade i naprave nešto dobro za ovaj grad. Takođe, mladost i iskustvo može biti sjajno u kombinaciji za unapređenje grada. Energija i kapaciteti mladih stručnih kadrova kroz kombinaciju sa starim iskusnim kadrovima mogu dati itekako svoj doprinos kada bi im se ukazala prilika za zaposlenje. Ali političke strukture to ne dozvoljavaju, osim svojim dokazanim poslušnim stranačkim kolegama ako imaju interes. Imamo mnogo stranaka i jedan od uslova današnjice da bi dobio posao je da morate postati član neke stranke, što opet nije garant da ćete ga dobiti ili ostati na poslu. Takođe, to isto se odnosi i na napredovanje u poslu. Ta vječita međusobna stranačka borba za vlast nametnula je podijelu među narodom, pokazala se lošom politikom za život i egzistenciju, znači mora se mijenjati politika. Političke partije ne dozvoljavaju struci da vodi priču, a time ni da se razvija grad, već kapital odlazi samo pojedincima i ono što je u njihovom interesu.

 

Nalazite se posebno na ‘piku’ tj na udaru pozicije i opozicije kao stranačke mašinerije, da li vas to plaši, koga se više plašite ?

Ne plašim se nikog. Ne zamaram se time. Potpuno smo suprotni u svakom smislu. Nemam ništa protiv njih, ali imam protiv toga kako se upravljalo preduzećima i kako su upravljali gradom. Ne želim da moj grad završi u stečaju. Usredsređena sam na kvalitetne ljude, program i način kako poboljšati život stanovnicima u Prijedoru. Lokalni programi i platforme koje imam za cilj imaju realne i izvodljive mjere u korist svih građana podjednako.

 

Je li nezavisni izlazak na izbore prednost ili mana?

Upravo tako, ovaj način ima i prednosti i rizika. Prednost je u tome što  mogu slobodno da razmišljam, da razmjenjujem i čujem mišljenja kompetetnih, nema pritisaka niti bezgranične lojalnosti, a često i poslušnosti koja je u strankama gotovo temeljna vrijednost. Slabost može biti infrastruktura (ljudi, novac), ali kreativnošću se i to nadomjesti. Stranka, pogotovo na lokalnim izborima, nije ključ za sigurno osvajanje izbora. Postojeća politika ne daje drugi način da riješimo svoje lokalne probleme, zbog čega je najbolji izbor za građane  nezavisni kandidat.

Žena sam iz naroda i pripadam samo narodu kao nezavisni kandidat! Zajedno, sa svojim narodom možemo napraviti ogromne promjene. Jer narod je moć! A ne stranačke mašinerije!

Zato je nezavisni kandidat najbolja opcija za sve, jednostavno, za bolji život u Prijedoru – zaključila je u razgovoru Slađana Radaković, doktor psiholoških nauka, kandidat za gradonačelnika na prijevremenim izborima u Prijedoru.