Razgovarali smo sa sa predsjednikom omladinske organizacije “Čuvari Sane” Milanom Sadžakom.

Vaša organizacija bilježi dvije godine postojanja. Jeste li zadovoljni sa svojim dosadašnjim radom i rezultatima? Koliko do sada imate članova?

Jeste, organizacija je napunila 2 godine postojanja unutar kojih smo odradili mnoštvo kako manjih tako i većih akcija, nekih ozbiljnijih pitanja vezanih za besmislene i divlje gradnje u blizini rijeke Sane. Generalno smo zadovoljni postignutim, naravno da uvijek ima prostora za napredak u svakom smislu ma da organizacija ne broji pretjerano puno stalno aktivnih članova pa su i ti neki zamišljeni poslovi neostvarivi u našem zacrtanom roku. Članom naše organizacije smatramo svakoga ko je na bilo koji način pomogao našu organizaciju, samim učestvovanjem u akcijama, donacijama, bilo kakvim pomoćima, ali i samim neuništavanjem okoline uopšte (pogotovo rijeke Sane) smatramo ih Čuvarima.

Čime se trenutno bavite i ima li kakvih novina u vašoj organizaciji?

Organizacija je prethodne godine osmislila okvirni plan za ovu sezonu 2022. i čekamo da se vremenski uslovi i vodostaj ustabile kako bismo mogli početi sa našim poslovima. Tu je naravno i cilj da se pored tih fizičkih obnova kupališta riješe i neke pravne stvari o kojima se do sad nije pričalo, a tiču se definisanja Gradskog kupališta kao takvog uz prijedlog (nacrt) kako bi kupališta uopšte trebala izgledati (pored Gradskog kupališta, biće inovacija i na Ljubinom brodu i Ušću, gdje smo prethodno ljeto pripremili teren), šta bi se trebalo/moglo graditi uopšte u blizini rijeke Sane. Sana nije samo gradsko kupalište, Sana je rijeka svih cijelom svojom dužinom!

Kakva je ekološka svijest Prijedorčana i da li se stanje popravilo/promijenilo otkako ste aktivni? 

Aktivni smo i na polju divljih deponija pa pratimo stanje i na tom polju. Sama GU grada Prijedora je aktivnija na tom polju, tu smo i mi kao grupica koja se trudi da budi svijest kod građana. Napretka ima definitivno, da li je zbog nas ili ne- manje je bitno, jer mi nismo nastali radi slave već baš da se svijest mijenja. Za takve stvari ne treba uzimati zasluga već svima dati pohvale koji su se odlučili na očuvanje svoje okoline. Stanje je u suštini na granici kritičnog, ali ja lično (kao i većina iz grupe) smatram da ni u drugim “sređenijim” zemljama nije stanje nešto bolje, možda je čak i gore… Na toliko hvaljenom zapadu ne smijete piti vodu iz česme, a mi smijemo ući u rijeku, kupati se pa neće nam se ništa ni desiti ako greškom progutamo koji gutljaj te rijeke Sane. Mi umjesto da to vrednujemo kao blago mi se odlučujemo na uništavanje…

Koji su planovi, problemi koje ste uočili da se trebaju riješiti u novoj “sezoni”?

Kao najveći problem, i samo ću o njemu i reći, ističemo KANALIZACIONE ISPUSTE! Njih ima 4 u gradskoj zoni kupališta, protežu se cijelom dužinom generalno, problem je nesređenosti infrastrukture gdje se obećavalo ljudima da će biti sređen taj problem, da nasele te zone (akcenat na zoni “Krajina-Celpak”)… Šta se dešava? Ljudi plaćaju kanalizaciju i vodu od 2007.!!!! Ali do dan danas nije im to pitanje riješeno, prikačili su se na divlje septičke i druge cijevi oborinskih voda koje vode sav taj otpad direktno, bez filtera, u rijeku Sanu! Nije naše da glumimo inspekciju, ali treba ispitati šta se tu radilo, zašto nije (možda i neće) biti sređeno ni ove sezone, kakvo je stvarno stanje ispod zemlje … Mnoštvo pitanja koja treba da ispitaju institucije ovlaštene za to. Naše je da ukažemo i glasno kažemo problem, na njima je da li će čuti to, a onda da li će odreagovati. Naše je da se nadamo…

Odnos sa gradskom upravom?

Odnos sa novom gradskom upravom je poprilično dobar, stvari se rješavaju uz dogovore ali imaju razumijevanja ukoliko nekad treba odreagovati u momentu. Dobili smo pomoć u vidu mašina (trimer i usisivač), gorivo, dobijamo već par godina klupe i kante… Na kraju će se morati prihvatiti da smo do prije par godina uništavali rijeku Sanu, sad je došlo na red da se sve to zajedničkim snagama dovede u red. Ne sumnjamo u nastavak dobre saradnje sa GU grada Prijedora.

Kako vam se može pomoći kako bi rad bio još kvalitetniji i dugotrajniji?

Jednostavno rukavice, trimer i kramp u ruke pa da radimo opet ponavljam, neka se ne uništava, neka se ne baca smeće- dosta je. Na naše akcije su svi pozvani, mogu da se upoznaju novi ljudi, nove sposobnosti za rad, stvaraju se nove uspomene, kupanje, roštilji i odbojka na pijesku- zar nije dosta za sreću?
A svako ko želi može da nam pomogne uplatom na naš žiro račun: 571-200-00001235-47 (račun u Komercijalnoj banci). Svako ko uplati imaće uvid u našu potrošnju sredstava.

Poruka prijedorčanima

Pa ne znam šta više da poručim… Vidite šta radimo, ko hoće ima načina da se uključi, ko neće- opet dobro. Nismo organizacija koja moli i koja drži besjede već koja zasuče rukave i radi.
Slobodno se javite ukoliko imate nekih problema u vašoj okolini vezanih za rijeke, potoke, šaljite prijedloge za neka mjesta gdje najviše provodite vrijeme tokom ljeta.
Ako poštujete sebe – poštujte i prirodu.

#neidegas

Prijedor24.com / pripremio H. Ikanović