Početna BiH Instruktori spremni, ispitivači čekaju poziv

Instruktori spremni, ispitivači čekaju poziv

Vlasnici auto-škola u Republici Srpskoj, nakon duže pauze zbog pandemije virusa korona, u ponedjeljak nastavljaju obuke budućih vozača, ali u četvrtak nisu imali informaciju kada će kandidati moći da polažu prvu pomoć kao ni teoretski i praktični dio vozačkog istipa.

Sprovođenje vozačkih ispita se odvija putem komisija za polaganje koje imenuje Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske, odnosno koje djeluju pri Zavodu za obrazovanje odraslih.

Zavod je na svojoj internet stranici objavio obavještenje o organizovanju obuke kandidata u auto-školama, odnosno da su sačinili prijedloge koji se odnose na sprovođenje ispita iz poznavanja propisa o bezbjednosti saobraćaja, poznavanja pružanja prve pomoći i sprovođenja ispita iz upravljanja motornim vozilom.

Predviđeno je radno vrijeme od osam do 18 časova, uz mjere koje propisuju maksimalno deset kandidata u grupi, obavezu nošenja maski i rukavica za kandidate i predavače te obaveznu dezinfekciju prostora i površina u skladu sa preporukom Instituta za javno zdravstvo RS.

Vlasnik auto-škole i član Savjeta za bezbjednost saobraćaja u Banjaluci Milenko Jaćimović potvrdio je u četvrtak za “Glas Srpske” da počinju sa radom prvog dana iduće sedmice i da se pripremaju na novi režim funkcionisanja imajući u vidu da još nije stavljena tačka na pandemiju.

Jaćimović je naglasio da su im što prije potrebne i informacije o tome kada će biti organizovano polaganje ispita kako bi mogli da pripreme kandidate.

– Imamo već sada problema. Nekima ističu ljekarska uvjerenja i slično. Nadamo se da ćemo do ponedjeljka imati više informacija o vozačkim ispitima. Jasno je da će nekim kandidatima trebati dodatni časovi, ali je isto tako jasno da će se ova kriza do koje je virus doveo osjećati još dugo. Može se očekivati i da imamo smanjen broj kandidata do kraja godine, jer mnogi nisu radili ili su im umanjena primanja – rekao je Jaćimović.

glassrpske.com

ASHA prodaja vozila