Početna Servisne Institut za javno zdravstvo: Preporuke građanima i mjere prevencije

Institut za javno zdravstvo: Preporuke građanima i mjere prevencije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutna epidemiološka situacija

Institut za javno zdravstvo Repulike Srpske svakodnevno prati dešavanja u Кini, nakon što su kineske vlasti identifikovale novi korona virus u ovoj zemlji sredinom januara ove godine, a nekoliko slučajeva je dijagnostikovano i u drugim zemljama.

Republika Srpska nema direktne avio linije sa Кinom. Vjerovatnoća unosa virusa u Republiku Srpsku je trenutno niska, ali se ne može isključiti. Кorona virusi su velika porodica virusa, od kojih neki mogu uzrokovati bolest kod ljudi, a drugi cirkulišu među životinjama. Кorona virusi, koji cirkulišu među životinjama, rijetko mogu da evoluiraju i izazovu infekciju kod ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) trenutno ne preporučuje nikakve posebne zdravstvene mjere za putnike u vezi s ovim događajem i ujedno je, na osnovu dostupnih informacija, protiv primjene bilo kakvih ograničenja putovanja ili trgovine sa Кinom.

Informacije o virusu, načinu prenosa i mjerama prevencije

Izvor prenosa je još uvijek nepoznat (rezervoar su najvjerovatnije životinje) i obim prenosa sa čovjeka na čovjeka još uvijek nije u potpunosti jasan. Prema dosadašnjim informacijama, virus nije visokozarazan, odnosno može se prenijeti sa čovjeka na čovjeka kod produženog bliskog kontakta, dakle nije zarazan poput gripa.

Кorona virusi su velika porodica virusa, od kojih neki mogu uzrokovati ðolest kod ljudi, a drugi cirkulišu među životinjama. Кorona virusi, koji cirkulišu među životinjama, rijetko mogu da evoluiraju i izazovu infekciju kod ljudi.

Кorona virusi mogu izazvati blage simptome bolesti slične gripu, ali i ozbiljnije forme bolesti. Uočeno je da se kod ljudi koji imaju hronična oboljenja ili kod starijih ljudi, mogu javiti teži oblici bolesti.

Ljudski korona virusi najčešće uzrokuju blage do umjerene bolesti gornjih disajnih puteva, kao što je prehlada (curenje nosa, glavoðolja, kašalj, grlobolja, povišena temperatura), ali i teške upale pluća sa otežanim disanjem.

Najčešće osobe obolijevaju u toku zime i ranog proljeća. Šire se od zaražene osobe na druge putem vazduha (kašljanjem i kihanjem); bliskim ličnim kontaktom (dodirivanjem ili držanjem ruku); dodirivanjem predmeta ili površine, zatim dodirivanjem usta, nosa ili očiju prije pranja ruku; fekalnom kontaminacijom (rijetko).

U slučaju simptoma koji upućuju na respiratorne infekcije prije, za vrijeme ili nakon putovanja, putnicima se daje strogo uputstvo da zatraže medicinsku pomoć i nadležnom doktoru navedu istoriju putovanja. Osobe koje dolaze iz Кine i koje obole od respiratorne infekcije i do 14 dana od povratka, treba da se jave u nadležnu zdravstvenu ustanovu radi pravovremenog liječenja i sprečavanja širenja bolesti.

Građanima se preporučuje primjena mjera smanjenja rizika od akutnih respiratornih infekcija tokom putovanja u ili iz zahvaćenih područja:

– izbjegavanje bliskog kontakta sa osobama koji imaju akutnu respiratornu infekciju;

– često pranje ruku, posebno nakon direktnog kontakta sa bolesnim ljudima ili njihovom okolinom;

– putnici koji imaju simptome akutne respiratorne infekcije trebaju prilikom kašljanja i kihanja prekrivati nos i usta jednokratnim maramicama te prati ruke;

– osobe koje dolaze iz Кine i koje obole od respiratorne infekcije i do 14 dana od povratka, treba da se jave u nadležnu zdravstvenu ustanovu radi pravovremenog liječenja i sprečavanja širenja bolesti.

Ne postoje specifični tretmani liječenja za ovaj novi korona virus i ono zavisi od kliničkih manifestacija.

ASHA prodaja vozila