Početna Kultura INSTITUCIONALNA PODRŠKA UMJETNICIMA

INSTITUCIONALNA PODRŠKA UMJETNICIMA

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske u narednoj godini će otkupiti djela likovnih umjetnika na osnovu javnih poziva, za što će biti izdvojeno 100.000 KM. U prijedorskom Udruženju likovnih umjetnika pozdravljaju ovu inicijativu, uz konstataciju da sredstva resornog ministarstva ne znače samo materijalnu nego i institucionalnu podršku. Kako kažu, umjetnici neće više imati osjećaj da su prepušteni sami sebi.

“Svakako podržavam odluku Ministarstva prosvjete i kulture o otkupu umjetničkih djela. Koliko znam, u pitanju će biti svake dvije godine po 100.000 KM. Umjetnik i dalje kod nas nema status pravnog lica, kao što bi morao imati, jer je umjetnik institucija, on je kreativna fabrika koja proizvodi. Svugdje u svijetu postoji takva institucija i to je nešto na čemu se može raditi”, ističe Boris Eremić, predsjednik Udruženja likovnih umjetnika grada Prijedora.

Ministarstvo prosvjete i kulture RS uputilo je inicijativu lokalnim zajednicama da donesu dokumente u oblasti kulture na osnovu kojih će sprovoditi sistemsku podršku razvoju lokalne likovne scene. Sredstva od 100.000 KM za otkup likovnih djela u idućoj godini, vid su podrške likovnoj umjetnosti, ističu iz resornog ministarstva.

“Radujemo se što ćemo, po prvi put, na ovaj način organizovano podstaći naše likovne umjetnike da se jave na javni poziv kako bi učestvovali u izboru najboljih djela koja ćemo otkupiti. S druge strane, uspostavili smo saradnju sa Udruženjem likovnih umjetnika RS, jer je veoma važno da, pored našeg ministarstva, koje je institucija koja se bavi oblasti kulture, imamo i strukovno udruženje koje će se isključivo baviti likovnom umjetnošću i biti spona između Ministarstva i likovnih umjetnika”, rekla je Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture RS.

U Udruženju likovnih umjetnika grada Prijedora tvrde da su jedino aktivno udruženje tog tipa u Republici Srpskoj, jer je, kako kažu, republičko godinama samo mrtvo slovo na papiru. Nadaju se da će, posljednjim zaključcima resornog ministarstva, to biti promijenjeno.

“Nažalost, Udruženje likovnih umjetnika RS već dugi niz godina postoji samo na papiru, ali koliko vidim, postoji tendencija da se i ono oživi. To je veoma bitno, jer je to udruženje od nacionalnog značaja, koje mora korespondirati sa resornim ministarstvom i Vladom RS. Nadam se da će nas zvati u narednom periodu, da podijelimo neka naša iskustva, jer prijedorsko Udruženje likovnih umjetnika postoji već 12 godina”, ističe Eremić.

Prijedor nije slučajno grad slikara. Prepoznali su to i u Gradskoj upravi, ustupivši ovdašnjem Udruženju likovnih umjetnika prostorije u zgradi Vatrogasnog doma. Pored ateljea, tu je i galerijski prostor u kome je trenutno postavljena prodajna izložba njihovih članova, a sav prihod će ići u humanitarne svrhe.

kozarski