Početna BiH Inspektori u “TGT Tehnogasu“: Agencija za lijekove BiH firmi ZABRANILA RAD sa...

Inspektori u “TGT Tehnogasu“: Agencija za lijekove BiH firmi ZABRANILA RAD sa medicinskim kiseonikom

 „TGT Tehnogas“ Laktaši nije registrovan za proizvodnju i prodaju medicinskog kiseonika, zbog čega su preduzeću zabranjene ove djelatnosti.

To su za Srpskainfo potvrdili u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH, naglasivši da su njihovi inspektori juče, od 8.30 do 17 časova boravili u ovoj firmi.

– Tom prilikom, obavljena je kontrola i konstatovana proizvodnja kiseonika. „TGT Tehnogas“ nije registrovan za prodaju medicinskog kiseonika – lijeka, niti za proizvodnju medicinskog kiseonika. Sačinjen je zapisnik koji niko iz firme nije želio da potpiše, zbog čega im je usmeno zabranjena proizvodnja i promet kiseonika – poručili su iz ALM BiH.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković prošle sedmice je u javnosti iznio tvrdnju da firma „TGT Tehnogas“ nema dozvolu za promet lijekova, odnosno medicinskog kiseonika, koji se koristi kao lijek. Uprkos tome, kako je naveo, „TGT Tehnogas“ je u Univerzitetski klinički centar isporučivao kiseonik koji nije prošao kontrole. Povodom ovog slučaja, Stanivuković je Republičkom javnom tužilaštvu podnio prijavu protiv direktora ovog preduzeća Stanislava Čađe i direktora Univerzitetskog kliničkog centra RS Vlade Đajića.

Podsjećanja radi, ALM BIH je 2017. godine pomenutom preduzeću izdala rješenje za promet medicinskog kiseonika, za koji se navodi da se kao lijek koristi u zdravstvenoj ustanovi sekundarnog ili tercijarnog tipa. Na rješenju stoji da ono važi pet godina, odnosno, do februara 2022.

Iz ALM BiH nam nisu odgovorili na osnovu čega je „TGT Tehnogasu“ izdata dozvola za stavljanje u promet medicinskog kiseonika.

srpskainfo.com