Početna BiH Inspektori pojačano kontrolišu cijene u prodavnicama

Inspektori pojačano kontrolišu cijene u prodavnicama

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sve češće žalbe kupaca da trgovci, usljed povećane potražnje prehrambenih namirnica i dezinfekcionih sredstava, povećavaju cijene artikala, u Inspektoratu Republike Srpske kažu da je inspektorima data instrukcija da posebnu pažnju obrate na formiranje cijena osnovnih životnih namirnica, kao i na cijene drugih roba.

Redovi u trgovinama mješovite robe, posebno u Banjaluci, sve su veći s obzirom na skraćeno vrijeme prodavnica koje je uvedeno kako bi se suzbilo širenje virusa korona, a i zbog straha da će doći do nestašice namirnica.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S povećanom potražnjom prehrambenih namirnica i dezinfekcionih sredstava uočene su i žalbe kupaca na cijene za koje tvrde da su povećane u odnosu na raniji period.

 

U Inspektoratu Republike Srpske za CAPITAL kažu da tržišni inspektori svakodnevno kontrolišu da li cijene koje su istaknute na robi odgovaraju cijenama evidentiranim u poslovnim knjigama i da li se po istim vrši prodaja robe.

 

„Kada je riječ o cijenama osnovnih životnih namirnica, Uredbom o ograničavanju marži u prometu robe definisano je formiranje cijena soli (pakovanje od 1 kg), životinjske masti, suncokretovog ulja, biljne masti, margarina, pasterizovanog mlijeka (pakovano u plastičnu foliju 1 litar), jogurta (pakovan u plastičnu foliju 1 litar), pšeničnog brašna, svih vrsta hljeba, šećera (kristal pakovanje od 1 i 5 kg), hrane za dojenčad, hrane za bebe (isključivo zamjena za majčino mlijeko), te proizvodnja lijekova“, istakli su u Inspektoratu.

 

Pomenutom Uredbom je propisano da veletrgovci formiraju cijene pomenutih proizvoda primjenom marži u procentu do osam odsto na nabavnu cijenu, dok je marža za maloprodaju do 10 odsto na nabavnu cijenu, izuzev lijekova za koje je propisana marža do 20 odsto.

 

„Za sve ostale proizvode cijene se formiraju u skladu sa ponudom i potražnjom na tržištu, odnosno riječ je o slobodnom formiranju cijena. Tržišna inspekcija kontinuirano vrši kontrolu primjene Uredbe i u pravilu se trgovci pridržavaju propisanih marži. Inspektorima je dostavljena instrukcija da posebnu pažnju obrate na formiranje cijena osnovnih životnih namirnica kojima je ograničena marža, kao i na cijene drugih roba, kako bismo ukoliko dođe do značajnijeg povećanja cijena mogli obavijestiti resorno ministarstvo. Za sada nisu zabilježeni slučajevi povećanja cijena namirnica koje su ograničene Uredbom“, naglasili su u Inspektoratu RS.

 

Za postupanje suprotno odredbama Uredbe o ograničavanju marži predviđene su novčane kazne u iznosu od 10.000 KM za pravno lice, 5.000 KM za odgovorno lice u pravnom licu i 6.000 KM za fizičko lice, odnosno preduzetnika.

 

U specifičnim slučajevima kada postoji povećana potreba za određenim robama, kao što je to bio slučaj u toku poplava 2014. godine, Vlada može donijeti posebnu Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena za određene proizvode, a ta mogućnost najavljena je i danas nakon sjednice Izvršnog odbora SNSD-a.

Capital.ba

ASHA prodaja vozila