Indija tvrdi da je 9. marta greškom ispalila raketu na Pakistan. Uvjerava da se desio tehnički kvar tokom redovnog pregleda.

Vlast ove države je saopćila kako duboko žali te da je uvjerena da niko nije ubijen. Iz pakistanske vojske su objavili da je “leteći objekat, koji se brzo kretao” pao u blizini grada na istoku države Mian Channuu te da je predstavljao rizik po putničke avione.

Iz Ministarstva odbrane Indije su saopćili da je uzrok incidenta tehnički kvar te da je zatražena istraga. Nadležni u Pakistanu su poručili susjedima da budu svjesni, kako su istakli, neugodnih posljedica ovakvog nemara te da se ovo ne smije ponoviti. Raketa je lansirana iz grada Sirsa, koji se nalazi u indijskoj saveznoj državi Haryana.

Prema pakistanskim navodima, raketa se kretala brzinom koja je tri puta veća od brzine zvuka na visini od 12.000 metara te da je preletila 124 kilometra u pakistanskom zračnom prostoru prije nego što se srušila.

“Ovaj leteći objekat je ugrozio mnoge nacionale i međunarodne letove putničkih aviona i u indijskom i u pakistanskom zračnom prostoru, kao i živote i imovinu ljudi”, izjavio je glasnogovornik vojske Pakistana Babar Iftikharon.

Ministarstvo vanjskih poslova Pakistana je jučer, 11. marta, pozvalo indijskog otpravnika poslova da bi mu se požalili na incident. Indija je pozvana da podijeli saznanja do kojih dođe istragom o ovom incidentu, prenosi BBC.

Za podsjetiti je da obje države imaju nuklearnu oružje.