U Narodnoj skupštini RS danas je izbio incident u kojem su učestvovali predsjednik skupštine Nenad Stevandić i poslanici Liste za pravdu i red predvođeni njenim predsjednikom Nebojšom Vukanovićem.

Stevandić je rekao da su poslanici Liste za pravdu i red pokušali da ga spriječe da izađe iz skupštinske sale misleći da će ga time uplašiti…

Podigao ruku

Nakon incidenta oglasili su se iz Kluba poslanika “Za pravdu i red” te kazali da je predsjednik Narodne skupštine, Nenad Stevandić fizički nasrnuo na poslanike ovog kluba.

– Gospodin Stevandić nam se unio u lice i rekao sklonite se da ja prođem, a podigao je i ruku nakon čega nas je odgurnuo. Ovdje se stvara atmosfera linča – rekao je Vukanović na konferenciji za novinare.

Nakon toga je reagirao i Stevandić koji je kazao da su mu trojica poslanika Liste za pravdu i red večeras prepriječila put i pokušala da mu zabrane izlazak iz skupštinske sale, ali da on fizički nije nasrnuo ni na koga.

Dodao je da njihov cilj bio “onesposobe usvajanje budžeta i Ekonomske politike, kao i Nacrt zakona o referendumu i Nacrt zakona o imunitetu”, ali da u tome nisu uspjeli. Zatim je iznio jednu nevjerovatnu teoriju. On je naveo da su “ljudi koji su pokušali da izazovu incidente isti oni koje instruira OHR i čiji je neformalni šef dobio mjesec pritvora”.

– Oni su im pravili te scenarije i zato nemaju precizne instrukcije jer je bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije Osman Mehmedagić u zatvoru i ne znaju šta da rade – rekao je Stevandić, prenosi Srna.

On je rekao da su poslanici Liste za pravdu i red pokušali da ga spriječe da izađe iz skupštinske sale misleći da će ga time uplašiti.

– Moram da priznam da su se pomjerili i nisu se usudili fizički da me napadnu, nego su me pokušali provocirati kako bih ih odgurnuo. Nikoga nisam udario, fizičkog kontakta nije bilo. Postoje svjedoci za ovo što pričam – rekao je Stevandić.
Uvrede opozicije

Potom je istakao da su svemu ovome prethodile uvrede opozicije.

– Na kraju sam reagovao na vrijeđanje ranjenog borca Vojske RS Slobodana Župljanina (sudi mu se za ratne zločine pred Sudom BiH, op. a.) i provociranje generalne direktorice RTRS-a Dijane Milanković – rekao je Stevandić.

Predsjednik Narodne skupštine RS poručio je da “nikome ne dozvoljava da ga spriječi u obavljanju posla”.

– Ovaj put mogu reći da je bilo jasno da nikakvi primitivni akti, namještaljke i pokušaji izazivanja nasilja ne mogu dati dignitet onima koji ne da nemaju većinu, nego nemaju poštovanja narodnih poslanika i građana – rekao je Stevandić.