Početna Biznis INA namjerava preuzeti još jednu kompaniju u BiH

INA namjerava preuzeti još jednu kompaniju u BiH

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska naftna firma INA, vlasnik i sarajevskog Energopetrola, planira kupiti preduzeće “Krajinapetrol” iz Banje Luke i tako proširiti postojeći lanac objekata na kojima prodaje naftne derivate u Bosni i Hercegovini, objavio je portal capital.ba.

Prema istom izvoru, INA je dobila saglasnost ministra energetike i rudarstva Republike Srpske Petra Đokića da može početi provoditi dubinsku analizu stanja u “Krajinapetrolu” prije donošenja konačne odluke o mogućoj kupovini većinskog vlasničkog udjela.

Sadašnji većinski vlasnik “Krajinapetrola” je vlada RS te s njom povezani dioničarski fondovi, a INA sada posjeduje 9,7 posto dionica te firme, nastale nakon raspada bivše Jugoslavije kada su vlasti u sadašnjem entitetu RS preuzele upravljanje benzinskim firmama i infrastrukturom što ih je u nekadašnjoj zajedničkoj državi na teritoriju BiH imala INA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Krajinapetrol” sada upravlja lancem od petnaest benzinskih firmi raspoređenih najvećim dijelom na širem banjalučkom području.

Finansijski pokazatelji ukazuju na stabilno pozitivno poslovanje i povećanje prihoda u ovoj godini za gotovo dva i pol miliona eura u usporedbi s 2018. godinom.

Ukupni kapital “Krajinapetrola” procijenjen je na 22 miliona konvertibilnih maraka odnosno oko 12 miliona eura, a u toj firmi zaposleno je 168 radnika.

INA u BiH sada ima najveću maloprodajnu mrežu naftnih derivata, odnosno 45 benzinskih firmi diljem te države, koju je nakon početnog poslovanja ograničenog na teritorij Federacije BiH postupno počela širiti i na teritorij RS.

Capital je objavio i da je bivši direktor „Hidroelektrana na Vrbasu“ Nedeljko Kesić uložio milione maraka u pokušaju da prije hrvatske INA-e kupi „Krajinapetrol“, posljednje preduzeće iz naftnog sektora u kojem je Republika Srpska najveći akcionar.

Kompanija „Nes“, u vlasništvu Kesićevog sina Sretena, kupila je za 2,3 miliona KM akcije „Krajinapetrola“ čime je stekla više od 30 posto udjela u tom preduzeću i morat će da objavi ponudu za preuzimanje, čime postaje glavni konkurent INA-i.

Republika Srpska preko Akcijskog fonda posjeduje 42,2 posto akcija u preduzeću “Krajinapetrol”, preko Fonda za restituciju 3,2 posto, dok PREF ima 6,5 posto akcija.

Capital

ASHA prodaja vozila