Početna Zdravlje Imunitet ostaje jak osam mjeseci nakon oporavka od korone

Imunitet ostaje jak osam mjeseci nakon oporavka od korone

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naš organizam zadržava snažan imunološki odgovor na koronavirus najmanje osam mjeseci nakon infekcije, a potencijalno i duže, zaključak je istraživanja objavljenog u časopisu Science.

Njihova analiza pokazala je da je oko 90 posto ispitanih pacijenata razvilo dugotrajan i stabilan imunitet nakon oporavka od korone, prenosi Washington Post.

Jedno od najčešćih pitanja u vezi s koronavirusom, koji se pojavio prije više od godinu dana, bilo je mogu li se ljudi ponovo zaraziti te ako mogu, koliko brzo. Postoje izoliovni izvještaji o ljudima koji su više puta oboljeli od COVID-a 19, ali novo istraživanje potvrđuje da ljudski organizam uglavnom zadržava jak imunitet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pregledom uzoraka skoro 200 pacijenata, istraživači su ustanovili da ljudsko tijelo zadržava, takoreći, uspomenu na koronu i spremno je brzo stvoriti protivnapad ako se ponovo izloži virusu.

Novo istraživanje dolazi zbog sve veće zabrinutosti zbog novih sojeva ili mutacija koronavirusa, uključujući prije svega one koje su identifikovane u Ujedinjenom Kraljevstvu i Južnoj Africi. Od juče je novi soj korone zabilježen i u sedam saveznih američkih država.

Naučnici su generalno optimistični da ljudski imunitet može odgovoriti i na nove varijante koronavirusa. Ipak, dodaju da nema prostora za rizik. Zato naučnici širom svijeta proučavaju nove mutacije kako bi ustupili javnosti detaljne podatke o njihovom djelovanju na ljudski organizam, ali i efektima na proizvedene vakcine.

klix.ba

ASHA prodaja vozila