„Kao iskusan rukovodilac, doktor Stevandić će formirati taj Institut i izraditi projekat prve nuklearne elektrane kod nas, tako da više nećemo ni od koga zavisiti. A kad napravimo prvu, biće lako i druga i treća.”

Nakon što je nedavno imenovala Kostadina Vasića sa v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS, Vlada je na današnjoj sjednici imenovala još nekoliko vršilaca dužnosti direktora nekih od najvažnijih javnih institucija. „Prvo da kažem da se imenovanje dr Kostadina Vasića pokazalo kao pun pogodak, jer je naš doktor Kole, kako ga zovemo, u Institutu odmah zaveo red, rad i disciplinu. On je kao istaknuti pravnik i još istaknutiji stručnjak za bezbjednost tamo postavljen kao koordinator za bezbjednost, da se ne bi opet ponovile nečasne radnje i nemila hapšenja. On je ranije u više navrata pokazao kako i sam zna da štiti svoju čast od svakog nasilja, zbog čega je u više navrata nepravedno osuđivan, ali je sve stoički izdržao. Baš takav stručnjak nam je i trebao“, rekao je premijer Radovan Višković.

Dodao je da je, tokom prošlonedjeljne lovačke hajke na vuka u rejonu Crvene stijene – Višnjica, imao vremena da dobro razmisli o ostalim imenovanjima v.d. direktora, a zatim je donio odluku. “Tjerao sam vuka, a istjerao lisicu, što kaže naš narod! Lično sam predložio našeg predsjednika Milorada Dodika za v.d. direktora naših novih robnih rezervi, koje sada opet formiramo. On će to raditi usput, lijevom rukom, što se kaže, uz funkciju srpskog člana Predsjedništva BiH, jer je i ranije obavljao tu dužnost dok su postojale stare robne rezerve, pa je znalački donio odluku da ih ugasimo, kad za njima više nije bilo potrebe. Sad će nam te rezerve opet trebati neko vrijeme, pa ćemo ih poslije opet ugasiti, kad predsjednik Dodik procijeni da nam više ne trebaju”, objasnio je Višković.

Dodao je da je sada u svijetu aktuelna trka za nuklearnom energijom, zbog čega je Vlada odlučila da formira Institut za nuklearnu energiju, čiji će v.d. direktora biti dr Nenad Stevandić. „Kao iskusan rukovodilac, doktor Stevandić će formirati taj Institut i izraditi projekat prve nuklearne elektrane kod nas, tako da više nećemo ni od koga zavisiti. A kad napravimo prvu, biće lako i druga i treća. Takođe, da ne bismo zavisili samo od nuklearne energije, biće osnovana i prva domaća rafinerija za preradu nafte, a za v.d. direktora već je imenovan dr Petar Đokić. On mi je rekao da će nafta kod Obudovca uskoro teći u potocima, a zadatak doktora Đokića biće da izgradi tu novu rafineriju“, istakao je Višković.

Dodao je da je dr Vlado Đajić imenovan za v.d. direktora Elektroprivrede RS. „Nakon što je preporodio naš UKC, doktor Đajić ide na još odgovorniju dužnost, pošto se izvanredno dokazao otvaranjem trafostanice u Krminama, puštajući u rad novo strujno kolo. A na Đajićevo mjesto dolazim ja, kao doktor za saobraćaj, jer nam je sad najvažnije da sagradimo garažu na UKC-u, da bismo razriješili taj saobraćajni gordijev čvor. Za dr Luku Petrovića još tražimo novu funkciju, jer trenutno nemamo neko baš izazovno mjesto za stručnjaka takvog kalibra, koji je našu Elektroprivredu postavio u red najvećih proizvođača najjeftinije struje u svijetu. Pošto je doktor Petrović dobio brojne ponude od svjetskih kompanija, zamolili smo ga da se malo strpi i da ne odlazi u inostranstvo, da ne bismo izgubili još jednog velikog stručnjaka“, rekao je Višković.

Biće, kaže, lijepih iznenađenja i u oblasti kulture. „ Doktorica Dušanka Majkić biće v.d. direktora Dječijeg pozorišta, jer voli, zna i umije da priča priče za malu i veliku djecu, a razumije se i u režiju. Doktor Nikola Špirić imenovan je za v.d. direktora Narodnog pozorišta, jer odlično poznaje i komedije i tragedije, a na djelima teatra apsurda je i doktorirao. Dakle, samo stručnost ispred politike i pravi ljudi na pravim mjestima u ovom vremenu apsurda u kome živimo!“, poručio je Višković.

Tekst je satiričnog karaktera / Izvor: Buka