Početna BiH Imenovan novi saziv Vlade Republike Srpske na čelu sa premijerom Viškovićem

Imenovan novi saziv Vlade Republike Srpske na čelu sa premijerom Viškovićem

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Radovan Višković, koji će zajedno sa 16 ministara u naredne četiri godine voditi Vladu RS-a, je pred poslanicima NSRS-a u ponedjeljak svečano položio i potpisao zakletvu.

Za ministra unutrašnjih poslova RS-a izabran je Dragan Lukač koji je ovu funkciju obnašao i u mandatu od 2014. do 2018. godine. Za ministra pravde manjeg bh. entiteta izabran je Anton Kasipović dok je za ministra za evropske integracije i međunarodnu saradnju (ranije Ministarstvo ze ekonomske odnose i regionalnu saradnju) imenovan Zlatan Klokić.

Srebrenka Golić ostala je na čelu Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS dok je za ministricu finansija RS-a imenovana Zora Vidović. Narodna skupština RS izabrala je Borisa Pašalića za ministra poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede, Alena Šeranića za ministra zdravlja i socijalne zaštite te Srđana Rajčevića za ministra za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo.

SNSD u novom sazivu Vlade RS-a ima osam ministara i premijera dok je ostatak resora podijeljen na DNS, novoformiranu stranku Nedeljka Čubrilovića i Socijalističku partiju, a po jedno ministarstvo dobili su Ujedinjena Srpska i NDP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U naredne četiri godine funkciju ministra energetike i rudarstva RS obnašati će Petar Đokić, ministar za rada i boračko-invalidsku zaštitu bit će Duško Milunović dok je za ministricu porodice, omladine i sporta izabrana Sonja Davidović.

Za ministra privrede i preduzetništva RS-a izabran je Vjekoslav Petričević, za ministra saobraćaja i veza Neđo Trninić, za ministricu trgovine i turizma Dragica Kovač, za ministricu prosvjete i kulture , a za ministricu uprave i lokalne samouprave RS Lejla Rešić.

Novoizabrani predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković prilikom izlaganja ekspozea pohvalio je rad bivšeg saziva Vlade RS-a na čijem čelu se nalazila aktuelna predsjednica entiteta Željka Cvijanović.

On je istakao da je cilj novog saziva vlasti jaka i stabilna RS sa punim dejtonskim institucionalnim kapacitetima. Istakao je i da će se posebno fokusirati na ekonomske reforme.

“Naš zajednički cilj i zadatak jeste jaka, stabilna, prosperitetna RS, sa punim, dejtonskim institucionalnim kapacitetima, sa kojima će biti u stanju adekvatno odgovoriti na sve zahtjeve njenih građana”, kazao je Višković.

On smatra da trenutna i ekonomska i fiskalna pozicija RS, a posebno politička pozicija, omogućava da pažnja bude usmjerena prvenstveno na strukturne reforme, a sve sa ciljem unapređenja konkurentnosti i poboljšanja produktivnost privrede RS.

“Na svim politikama koje nova vlada RS bude provodila, zajednički ćemo raditi sa poslovnom zajednicom i sindikatom, te svim drugim kategorijama našeg društva, na koje se predložene politike budu odnosile kako bi obezbjedili širok konsenzus svih zainteresovanih”, rekao je Višković.

(Klix)
ASHA prodaja vozila