Početna BiH Imam, fratar i pop nerazdvojni prijatelji, o njihovoj poruci bruji čitav region

Imam, fratar i pop nerazdvojni prijatelji, o njihovoj poruci bruji čitav region

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako malo mejsto površinom, Vojnić, gradić na hrvatskom dijelu Korduna, pravi je primjer kako i danas, poslije svih strahota koje su zadesile područje Balkana, prijateljstvo fratara, sveštenika i imama, može i mora da bude pravi primjer svima nama.

Ivo Bošnjak, Admir ef. Muhić i Željko Vidaković iz Vojnića kraj Karlovca u Hrvatskoj, vole da se druže i često objavljuju svoje zajedniče fotografije. U prvi mah, ovo djeluje kao sasvim obična situacija, ali priča o njima je malo dublja. Naime, Ivo radi kao fratar, Admir je imam, dok je Željko sveštenik.

Ovaj nerazdvojni trojac, tri dobra prijatelja, sva tri porijeklom iz Bosne i Hercegovine, shvataju da vjersku toleranciju mogu najbolje pokazati kroz svoj primjer, te zbog toga često dijele fotografije sa druženja, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– E, sad da vidimo koliko ove fotografije mogu imati dijeljenja, lajkova i komentara ispod. Da malo zasjenimo zlu crnu hroniku i politiku – napisao je Admir Maljevac Muhić ispod fotografije.

Svštenicii nisu dovoljno zgodni?

– Zasad zanimljiva fotografija trojice sveštenika koji vjeruju u jednoga Boga ne pobuđuje veću pažnju i ne dijele se dalje. Razloga zato može biti više. Možda sveštenici nisu dovoljno zgodni, golišavi sigurno nisu, a možda je samo još uvijek nezgodno vrijeme. Sumorno je. Kiša pada li pada – bio je jedan od komentara ispod fotografije.

Međutim, nakon nekoliko dana fotografije su se ipak počele da se dijele putem društvenih mreža.

– Htjeli smo da se malo pokrene pozitivna priča, kako sve nacije mogu sjesti za sto i pregovarati i naći rješenje za probleme.

Nas trojica super sarađujemo, živimo zajedno i zajedničkim snagama rješavamo probleme – izjavio je u telefonskom razgovoru Admir ef. Muhić.

– Ne brojimo krvna zrnca nikome, braća smo po Bogu a jedino se postavlja pitanje, ako mi možemo funkcionisati zajedno kao tri dobra prijatelja, da li i oni koji nas predstavljaju mogu zajedno. Može li na brdovitom Balkanu ikada doći Sunce – pita se on.

Kada se radi o fotografijama, kaže da se ne radi o slikanju za javnost, već da njih trojica tako zaista žive već godinama.

– Nije ovo fotografisanje proizašlo samo za javnost, mi tako zaista živimo – rekao je, dodajući kako su prve zajedničke fotografije objavljene još 2018. godine, kada su zbog svog sadržaja, obišle region.

Na kraju razgovora za Slobodnu Dalmaciju, rekao je da je ljudima najpotrebnije da vole i cijene druge svakoga dana, i da nam ništa drugo ne treba, zaključio je on.

 

ASHA prodaja vozila