Početna BiH IMAJU 48 SATI: Četiri grada u Republici Srpskoj moraju donijeti restriktivnije mjere

IMAJU 48 SATI: Četiri grada u Republici Srpskoj moraju donijeti restriktivnije mjere

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Shodno epidemiološkoj situaciji, Republički štab produžio je dosadašnje mjere za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona u Republici Srpskoj do 18. marta

Republički štab je izdao naredbu gradskim i opštinskim štabovima za vanredne situacije u gradovima i opštinama gdje je pogoršana epidemiološka situacija, da hitno preuzmu sve mjere iz svoje nadležnosti po pitanju suzbijanja širenja virusa korona i da o tome, u narednih 48 časova, obavijeste Republički štab.

Prvi put je Republički štab jasno imenovao četiri grada u kojima je zabilježena pogoršana epidemiološka situacija a njima je zaključkom Štaba jasno naređeno da MORAJU donijeti restriktivnije mjere u odnosu na republičke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako tačka 14 Zaključka kaže da se “naređuje štabovima za vanredne situacije gradova / opština, a posebno štabovima za vanredne situacije… u kojima je pogoršana epidemiološka situacija kao što su Grad Banjaluka, Grad Istočno Sarajevo, Grad Bijeljina i Grad Trebinje da u skladu sa zakonom o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama…a zbog pogoršane epidemiloške situacije na svojoj teritoriji DONESU RESTRIKTIVNIJE mjere u odnosu na mjere utvrđene ovim Zaključkom”

Podsjećamo da su važeće mjere u Republici Srpskoj produžene do 18.3.

Ovo je zapravo prvi put da Republički štab imenuje lokalne zajednice i naređuje sprovođenje restriktivnijih mjera, iako stoji činjenica da je npr. Banjaluka od samog početka epidemije uvijek bila epidemiološki “problematična”.

Ova četiri imenovana gradska štaba moraju preduzeti sve potrebne mjere na sanaciji epidemiološke situacije na teritoriji svoje jedinice lokalne samouprave, te da o preduzetim mjerama i radnjama u roku od 48 časova informišu Republički štab.

Pomenutim zaključkom je loptica odgovornosti prebačena na lokalnu zajednicu.

Republički štab u narednih nekoliko dana organizovaće sastanke sa svim komandantima gradskih i opštinskih štabova za vanredne situacije na kojima će oni izvijestiti Štab o preuzetim mjerama i aktivnostima na suzbijanju pandemije virusa korona na teritoriji opština i gradova.

ASHA prodaja vozila