Početna Crna hronika “Igrali” se sa radarom, pa izbačeni iz saobraćajne policije

“Igrali” se sa radarom, pa izbačeni iz saobraćajne policije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač naredio je da se 42 saobraćajna policajca ostave bez bijelih opasača i prebace na radna mjesta sa kojih neće moći da vrše kontrolu saobraćaja.

Prema saznanjima Glasa Srpske, nakon što su im u disciplinskom postupku izrečene pojedinačne novčane kazne u iznosu od 20 odsto od osnovne mjesečne plate u trajanju od jednog do četiri mjeseca, ministar Dragan Lukač naredio je da se premjeste i uklone iz saobraćajne policije.

Portparol MUP RS Mirna Miljanović kratko je potvrdila da je prvostepena disciplinska komisija Službe za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu MUP RS odgovornim za težu povredu dužnosti oglasila 19 pripadnika Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja (PSBS) Banjaluka, zatim 15 pripadnika PSBS Gradiška i osam policijskih službenika Policijske stanice Laktaši.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Oni su proglašeni krivim za “neizvršavanje, nesavjesno i neblagovremeno obavljanje poslova i zadataka iz člana 117. tačka 2. Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima” i izrečene su im novčane kazne – potvrdila je Miljanovićeva.

Iako imaju pravo žalbe Policijskom odboru, izvor iz MUP tvrdi da se niko od njih neće žaliti, zato što je nepobitno utvrđeno da su odgovorni zbog pogrešnog podešavanja radara marke “TruCam”.

On kaže da disciplinska komisija nije mogla nesavjesnim policijskim službenicima da izrekne teže sankcije od novčanih, ali je zato u vrhu MUP ocijenjeno da oni ne mogu ostati na svojim radnim mjestima.

– Prema izrečenoj disciplinskoj kazni, njima bi se od plate u tri-četiri puta odbilo ukupno 500-600 maraka, a javna je tajna da “dobar” saobraćajac toliko može da zaradi za par smjena, ako ne i za samo jedan dan. Zato je ministar Lukač odlučio da ih kazni tako što će ih ukloniti iz saobraćajne policije – tvrdi sagovornik.

On objašnjava i zbog čega je pokrenut disciplinski postupak protiv nesavjesnih policajaca.

– Na mjestu na kojem je dozvoljena brzina 60 kilometara na sat, radar se podešava da bilježi brzine preko 70 kilometara na sat, a nesavjesni saobraćajci su ga podešavali na 150 kilometara na sat. Mislili su da će radar u internoj memoriji bilježiti samo ako neki sumanuti vozač bude vozio preko 150 kilometra na sat, a da sve zabilježene brzine ispod toga neće uopšte memorisati. Potom su se sa vozačima koje radar uhvati da voze preko 70 kilometara na sat “dogovarali” da im u zamjenu za novac oproste kaznu, vjerujući da u memoriji radara ne ostaju podaci o tim brzinama i zaustavljanjima, ali Unutrašnja kontrola je ustanovila šta su radili i protiv njih je pokrenut disciplinski postupak – objašnjava izvor.

Srpska Info