Ministar odbrane BIH Zukan Helez danas je posjetio kompaniju namjenske industrije Igman d.d. Konjic, te tako zaokružio obilazak svih tvornica namjenske industrije.

Helez je istakao kako je posebno ponosan jer su u “Igmanu” u potpunosti razvili proizvodnju puške.

“Ova puška je 100 % domaći proizvod. U ovom izazovnom i nepredvidivom vremenu moramo imati jake vlastite fabrike namjenske industrije, moramo sačuvati i unaprijediti svaku firmu i te sačuvati svako radno mjesto u njoj”, poručio je Helez uz objavu fotografije s Igmanovom puškom.

Riječ je o puški kalibra 7,62 mm.

– Kada je u pitanju ovo što proizvodi Igman Konjic, mi smo u samome vrhu u čitavom svijetu. To odgovorno tvrdim. I ostala namjenska industrija u samom je svjetskom vrhu. Siguran sam da je namjenska industrija Bosne i Hercegovine vodeća na zapadnom Balkanu te da smo u Europi među značajnim zbog toga što je Europa dugo godina zagovarala pacifizam, zagovarala je mir i nisu mislili da će se ponovno nekada dogoditi rat. Europa se polako budi nakon rata u Ukrajini, ali mi smo već odavno budni, naglasio je ministar.

Podsjećamo, Helez je najavio i novo oružje te istakao da je dogovoren i uplaćen uvoz pet helikoptera te nekoliko borbenih transportera.

– Imamo još nešto što nema nitko u regiji, nešto što je dogovoreno da uvezemo, ali neću još o tome govoriti. To ćete vidjeti svi novinari na velikoj press konferenciji koju ćemo organizirati kad to nabavimo. Također, nabavljamo radare i prvi put da ćemo u potpunosti kontrolirati sigurnost našega neba. Sve su to određene pripreme da naša država bude potpuno stabilna i nezavisna od bilo koga. Ponosan sam da imamo domaću proizvodnju, ali i da imamo naše partnere i prijatelje od kojih uvozimo ono što nemamo, zaključio je ministar Helez.

 

Oslobodjenje