Početna BiH Ideja o podjeli turističkih vaučera ostala samo pokušaj, građani nisu zainteresovani

Ideja o podjeli turističkih vaučera ostala samo pokušaj, građani nisu zainteresovani

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građani Republike Srpske nisu zainteresovani za turističke vaučere ako je suditi prema broju do sada izdatih. Ekonomisti su upozoravali da se stimulacija turizmu pretvorila u ekonomsku diskriminaciju. Provjerili smo šta o svemu misle narodni poslanici i da li će oni koristiti vaučere i  odmore provesti u Republici Srpskoj?

Ideja da se domaći turizam spasi turističkim vaučerima, za sada je samo pokušaj. 3 167 je broj podnesenih zahtjeva za mjesec dana, a ukupno je emitovanih 50 hiljada vaučera. Prema podacima iz Ministarstva građani vaučere koriste najviše za smještaj u banjskim centrima širom RS.

”S obzirom na činjenicu da se građani Republike Srpske svakodnevno prijavljuju, možemo reći da je projekat Predsjednice Republike Srpske i Vlade Republike Srpske prepoznat kao način da se da doprinos u oporavku turističkog sektora u našoj zemlji” – odgovorili su iz Ministarstva trgovine i turizma RS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako ne misle i narodni poslanici. Čak i oni koji su u vladajućim strankama kažu iza kamera da turistički vaučeri neće spasiti domaći turizam. Pitali smo one koji su bili raspoloženi da govore na ovu temu da li će koristiti vaučer:

”Niti sam planirao ljetovanje, niti imam namjeru da te vaučere tražim” – kaže predsjednik NS RS Nedeljko Čubrilović.

Vaučer neće koristiti ni SDS-ov Miladin Stanić. Kaže da je priča o oporavku domaćeg turizma kroz vaučere  jedna vrsta korupcije i namještaljke.

”Poštujući sve mjere koje su radili ovo je smijurija sa tim vaučerima. Ovo je namješteno nekom da dođe do državnih para” – kaže šef Kluba poslanika u NS RS Miladin Stanić.

Besplatno dijele, ali skupo naplaćuju. Možda baš zbog toga podjela vaučera ne ide kao što je očekivano. Pet miliona maraka iz budžeta odvojeno je za pomoć domaćem turizmu.

”To je pokušaj da se spašava nešto što se spasiti može. Nema interesa građana. Žao mije, volio bi da je to supjelo zbog onih koji žive od turističke djelatnosti ” – kaže šef Kluba poslanika PDPD u NS RS Perica Bundalo.

Turistički vaučer u iznosu od 100 maraka može se koristiti do 15.novembra ove godine, ali samo kod ugostitelja ili turističkih agencija koji su upisani u Evidenciju. Tako je Vladina uredba koja tretira način trošenja vaučera prilično je ograničavajuća.

BN

ASHA prodaja vozila