Početna Video Iako slijep, više od 40 godina uspješno rukuje mašinom za obradu drveta...

Iako slijep, više od 40 godina uspješno rukuje mašinom za obradu drveta i živi od vlastitog rada

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U vremenu kada mnogi u našoj zemlji teško dolaze do zaposlenja, naročito oni sa nekom vrstom invalidnosti, postoje ljudi koji svojim primjerom mogu biti uzor, naročito mladima. Jedan od njih, čija sposobnost fascinira, jeste Haso Sofić iz Duba nadomak Travnika. Iako slijep, više od 40 godina, uspješno rukuje mašinom za obradu drveta i živi od vlastitog rada.

Nakon što je prije više od 40 godina radeći kao miner u jednoj građevinskoj firmi usljed nesretnog slučaja potpuno ostao bez vida, Sofić se nije predao. Uprkos invalidnosti, zahvaljujući snazi volje radio je različite poslove i uspješno izdržavao svoju četveročlanu porodicu.

Ipak, najduži staž – nekoliko decenija, proveo je radeći  za mašinom za preradu drveta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U FTV-oj emisiji Federacija danas Sofić se prisjetio svog prvog susreta s mašinom koju zna samo na dodir a na kojoj je izradio na hiljade poljoprivrednih alatki.

„Drhtale su ruke, drhtale su i noge, ali sam bio uporan. Znao sam na mašini odrezati i lajsnu od svega pola centimetra, centimetar a da se nikada nisam povrijedio nikada“, kaže Sofić.

U svom životnom vijeku radio je najpreciznije obrade drveta, bez povreda i sa garancijom kvaliteta koji su prepoznavali širom Biljanske doline pa i pored invalidnosti nije imao problema sa egzistencijom.

„Sve sam radio svojim rukama“, kaže Sofić.

Iako ima 73 godine, iz njegove radionice i danas izlaze jedinstveni proizvodi a njegov vedar duh i snaga volje primjer su drugima.

„U 25-oj godini sam ostao bez vida ali nikada sebi nisam dozvolio da sjedim. A danas gledam, omladine koliko hoćeš, sjedi, kaže nema posla, ne radi… Pa traži sebi nešto, nema od nerada ništa“, kaže Sofić.

A upravo je uporan rad i najbolji savjet koji Haso dansas šalje mladima uz poruku da ukoliko se želi, uz volju i trud i iz najvećeg mraka poput njegovog može vidjeti svjetlo i dokazati da se može sve.