Početna Prijedorski region I ove jeseni manifestacija “Dani voća 2020” u Prijedoru

I ove jeseni manifestacija “Dani voća 2020” u Prijedoru

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mali gradski trg i ove jeseni mjesto je za promociju i prodaju voća i voćnih proizvoda domaćih proizvođača. Na manifestaciji pod nazivom “Dani voća” ove godine našlo se 15 izlagača, a organizovana je pod pokroviteljstvom grada Prijedora.

I ove godine na prijedorskim “Danima voća” u ponudi su potkozarske kruške, jabuke, šljive, svježe cijeđeni sokovi, domaća rakija i drugi proizvodi koje građani mogu da kupe po povoljnim cijenama. Prijedor može biti ponosan na svoje voćare koji i u periodu nepovoljne godine za njih proizvedu značajne količine voća, rekao je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković prilikom današnjeg obilaska štandova na Malom gradskom trgu.

-Naši voćari su vrlo vrijedni ljudi. Kroz vrijeme smo im stalno pomagali podsticajima, a bilo je situacija kada je bila velika šteta od mraza ili od leda. Pomagali smo im da jednostavno prežive tu godinu i da senastave dalje baviti svojim poslom . Prijedor može biti ponosan na strukturu ljudi kroz voćarsku proizvodnju i preradu, i mi im pomažemo da ovdje na Malom trgu u sezoni voća ponude građanima svoje proizvode- rekao je Đaković

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na području Prijedora ima oko 80 intezivnih proizvođača voća okupljenih oko udruženja voćara. Njihov predsjednik Mladen Marijanović ističe da su najviše zastupljene jabuka, kruška i šljiva, a u posljednje vrijeme dosta je i onih koji se okušavaju u proizvodnji aronije i jagode. Jedan od problema sa kojima se voćari suočavaju, kaže Marijanović je plasman proizvoda.

-Kad imamo rod problem je sa plasmanom. Nadamo se da će svake godine situacija biti bolja i bolja. Imamo dobru saradnju sa gradom tako da u narednom periodu očekujemo da ćemo taj problem riješiti . Nažalost, vidite i sami da nam vremenske prilike nikao ne idu na ruku . Svaka godina je na svoj način ekstremna tako da je proizvodnja pod vedrim nebom uvijek upitna , ali ja sam u jednu ruku ponosan na svoje kolege voćare koji svake godine ipak nešto uberu – rekao je Marijanović.

Ova i slične manifestacije voćarima dobro dođu kako da prodaju dio svoje proizvodnje, ali i da se promovišu upoznaju sa kupcima, kojih je nažalost, po riječima Nazifa Pađana Brace iz Hambarina, ove godine manje.

-Mogu vam reći potražnja je malo slabija jer dijaspora nam nije došla. Oni su nam glavni kupci. Međutim, građani uzimaju u skladu sa svojim mogućnostima dolaze kupuju koliko mogu . Zadovoljni smo što kupuju od nas -kazao je Pađan

Stanko Mršić, voćar iz Babića, pod zasadima voća ima 2,5 hektara i to jabuku, krušku i jagodu. Prinosi kaže zavise od godine. Maksimalne još uvijek nije postigao.

-Sad u zadnje vrijeme ako je u pitanju kruška kad je dobra godina proizvodnja može iznositi 35 do 40 tona, međutim to je teško ostvariti, jer svake godine zadesi nas neka nepogoda . Ono što ne prodamo, od toga proizvodimo sebi rakiju kod kuće. Tvornici za preradu voća “Prijedorčanki” prodavati to nam se ne isplati jer je cijena mala. Jako dobro je ovo što mi godišnje dva tri puta nešto izložimo , ponudimo građanima ono što imamo i odužimo se opštini što nam je pomagala -kaže Mršić.

“Dani voća 2020” u Prijedoru trajaće do 14. oktobra.

kozarski.com

ASHA prodaja vozila