Početna Prijedorski region I “NEVENOVCI” ZASLUŽUJU TAJ JEDAN TELEFONSKI POZIV

I “NEVENOVCI” ZASLUŽUJU TAJ JEDAN TELEFONSKI POZIV

“Nevenovce” sam upoznala još u vrijeme dok su boravili u neuslovnim barakama, aneksa tada Specijalne škole “Đorđe Natošević”. Borili su se za nove prostorije i zbog tog tražili neki svoj medijski prostor. Sjećam se dobrodošlice, radosti zbog dolaska novinara, provlačenja kroz uzak i mračan hodnik, jer struje nije bilo, krova koji prokišnjava, kanti i lavora na sredini učionice…

Na počasnom mjestu u toj pretrpanoj učionci bio je i manji frižider. U neko doba ponudili su mi da podijelimo ručak koji su donijeli od kuće. Oni koji su imali šta da ponesu. Te nesrećne barake poslije su srušene, iz vokabulara je na moju veliku radost nestala riječ “specijalna” pred nazivom škole, a moji dragi “Nevenovci” su prije sedam godina preselili u nove prostorije. Zasluženo, znam to.

Ni priča više nije volonterska, ona iz vremena kad su meni i svijetu s ponosom dokazivali da im je dan vrijedan samo onda kad su zajedno. Prepoznali su ih i u resornom ministarstvu, a njihov Dnevni centar uz zvaničnu dozvolu i podršku, onim preko 18 godina postao je kako reče Vesna Berić, predsjednik ovog Udruženja ne druga, nego često i jedina kuća.

Danas u Dnevnom centru “Nevena” ima 37 korisnika, starosti od 18 do 64 godine. Godine su u njihovom slučaju nebitan broj, važan samo onim koji ne razumiju tu osjetljivu priču. Ti su, sigurna sam u to, u  manjini. Ostali znaju vrijednost “Nevena”, njihovog Dnevnog centra, znaju koliko je korisnicima važno da dan provedu u ugodnom prostoru, da rade, da se druže, ručaju zajedno, jednostavno da budu srećni…

Zašto sve ovo pišem, pa da oni do kojih dopre ova moja priča od srca i bez zadrške do kraja decembra okrenu 1411, kako bi dali simboličan, ali ljudski doprinos akciji “S ljubavlju hrabrim srcima” u kojoj treba obezbijediti prevozna sredstva za djecu s intelektualnim teškoćama u razvoju. Jedno od tih vozila, a biće ih 33 kad akcija bude završena, trebalo bi stići i u Prijedor.  Za najmanje desetak korisnika kojim je dolazak u Centar, jer nemaju vozila, sad prosto nemoguć.

Ukratko, budite dobri i obradujte ih. Zauzvrat vam slijedi njihov osmijeh i hvala. Dragocjeniji poklon pred novogodišnje i božićne praznike ne možete ni zamisliti.

kozarski