Početna Politika Husagić: Za političke promjene potrebno je 200.000 glasača iz dijaspore

Husagić: Za političke promjene potrebno je 200.000 glasača iz dijaspore

Predsjednik Pokreta Snaga domovine Ahmed Husagić smatra da glasovi dijaspore mogu biti ključni za političke promjene u Bosni i Hercegovini nakon Općih izbora.

U intervju za portal bosanskohercegovačke dijaspore BHInfoDesk podsjetio je da spomenuti pokret već radi na tome da što veći broj građana u dijaspori iskoristi pravo glasa. To podrazumijeva i posjetu većem broju evropskih gradova.

Ukazao je da je već počela registracija onih koji žele glasati te da će trajati do 19. jula. Svi oni koji se žele registrovati to mogu učiniti na web stranici Centralne izborne komisije (CIK).

Siguran je da će izbori biti održani te da je moguće da budu prolongirani zbog poteškoća u finansiranju. Tvrdi da su SNSD i HDZ na proteklim Općim izborima dobili veći broj glasova iz dijaspore nego probosanske stranke.

“Nažalost, to je tačno. Ne mogu da shvatim da antibosanske snage imaju više volje i motiva da ruše državu nego probosanske da je brane i grade. Objašnjenja nemam. Neka se svako od nas zapita zbog čega je to tako i neka djeluje. Situaciju je moguće promijeniti”, ocijenio je Husagić.

Njegova je procjena da bi 200.000 registrovanih birača bilo dovoljno za političke promjene.

“Apsolutno. To bi uveliko promijenilo politički pejzaž u domovini i otvorilo mogućnost njenog napretka. Ako ostane sve isto, od napretka nema ništa”, istakao je u intervjuu za BHInfoDesk.

Također tvrdi da niko iz Pokreta Snaga domovine neće biti kandidat na izborima. Podsjećamo, Husagić je do nedavnog povratka u Bosnu i Hercegovinu bio zvaničnik Socijaldemokratske partije Austrije (SPO).