Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostvaruju se upozorenja iskusnih turističkih stručnjaka, da će najdeblji kraj u ovoj sezoni izvući svi oni koji su u privatnom smještaju gramzivo podizali cijene, piše Poslovni.hr.

Na terenu potvrđuju, krenula je “rasprodaja” nepopunjenog smještaja u last minute akcijama koje idu do 50 posto, iako je buking tijekom jula nešto ubrzao u odnosu na maj i juni.

Doduše, “nadrapale” su i luksuzne vile čiji su gosti odlučili svoj novac potrošiti tamo gdje u godinama restrikcija u putovanjima nisu mogli, Grčkoj, Španiji, Turskoj, dalekim destinacijama.

“Situacija nije alarmantna, ali mogla bi smanjiti prihode, i na kraju sezone svi moraju dobro promisliti kane li se i dalje ponašati kao da iduće ljeto ne postoji”, kaže za Poslovni Igor Popović, suvlasnik jedne od kompanija koja upravlja s 12.000 smještajnih jedinica na Jadranu.

Rasprodaju je pred koju sedmicu najavljivao i Selimir Ognjenović, vlasnik agencije koja radi na njemačkom tržištu, a na “bum cijena” upozorio je u isto vrijeme i Boris Žgomba, predsjednik Uprave još jedne putničke agencije.

Oni koji su bili mudri s cijenama imaju odličnu popunjenost ove sezone, od 90 do 120 dana, bez otkazivanja, kaže Popović, čija agencija svojim klijentima pruža i edukacije i statistike na temelju kojih mogu donositi odluke o formiranju cijena. Odluka je na kraju uvijek na vlasnicima.

“Mnogi su se polakomili i podigli cijene za sve periode, i suočili se s masom otkazivanja, što možemo pratiti na platformama kao što je Booking.com, gdje se nalaze sve naše jedinice. Imali smo situaciju da su turisti koji su lani propustili na vrijeme bukirati ljetovanje, za ovu godinu krenuli rezervirati već prošle jeseni, što se nastavilo sve do ukrsnog perioda.

Taj optimizam neki su iskoristili da podignu cijene i do 40, 50 posto, dok su drugi bili mudriji, pa u prosjeku u ovu sezonu privatni smještaj je ušao s cijenama višim za 15 do 20 posto”, opisuje Popović. No, kad su krenule vijesti o recesiji, potražnja je usporila, pogotovo za najskuplje opcije.

Igor Popović kaže kako je u maju i junu zabilježen oko 20 posto manji broj rezervacija.

Pretraga apartmanske ponude diljem Jadrana na platformama Booking.com i Airbnb u zadnjih desetak dana pokazuje da se cijene apartmana spuštaju od 10 do 40 posto, s tim da najveće popuste daju oni s višim cijenama, odnosno očito oni koji su se, iz perspektive gostiju, preračunali u odnosu na vrijednost koju nude.

Usto, primijećuju se i otkazi predrezevacija, koji na ovim plaformama najčešće ništa ne koštaju goste do određenog broja dana pred termin, pa se gosti u zadnji čas premišljaju. Ovaj trend besplatnog otkaza rezervacija razvio se u pandemiji, jer su uvjeti putovanja bili manje predvidivi, no sve češće je rezervacija bez besplatnog otkaza i skuplja, tako da treba dobro paziti i čitati detalje ponuda.