Početna Region Hrvatski premijer smijenio troje ministara, slijede li vanredni izbori?

Hrvatski premijer smijenio troje ministara, slijede li vanredni izbori?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Andrej Plenković, premijer Hrvatske i predsjednik HDZ-a, smijenio je troje ministara i to Gabrijelu Žalac, Tomislava Tolušića i Nadu Murganić, objavljeno je nakon sastanka u HDZ-u.

Kako prenose hrvatski portali novi ministri u Vladi Hrvatske biće Mladen Pavić, Marija Vučković te Vesna Bedeković. Takođe, ministricu Mariju Pejčinović Burić zamijeniće dosadašnji ambasador u Njemačkoj Gordan Grlić-Radman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Zagrebu je večeras zakazan i koalicijski sastanak Vlade, nakon čega će biti poznato više informacija.

Smijenjeni ministri već su napustili sjedište HDZ-a, a kratke izjave dali su Tolušić i Murganić.

Tomislav Tolušić je rekao da ga ovakav razvoj događaja nije iznenadio.

– Što se tiče poljoprivrede, mislim da smo napravili puno toga i da će moja nasljednica, moja dosadašnja državna tajnica, napraviti isti, a možda i bolji posao – rekao je.

– Politika je umijeće mogućega – dodao je Tolušić.

– Meni je bilo strašno, bile su strašne tragedije. Ako će moj odlazak resetovati ove stresove i dati šansu za neka nova rješenja, ja ću biti zadovoljna. Uvijek sam isticala da sam dio ssistema i jesam, ja sam socijalna radnica. Došla sam u Vladu da ministar bude neto ko je radio sa strankama – rekla je Murganić.

Hrvatsku već nekoliko sedmica potresa politička afera, a sve je kulminiralo ostavkom ministra Gorana Marića. Zbog brojnih medijskih pritisaka, ali i afera Plenković je bio prinuđen krenuti u rekonstrukciju Vlade.

Sekretar SDP-a Nikša Vukas u srijedu je poručio da je ovakva rekonstrukcija Vlade pokušaj da se prikrije korupcija.

– Jedina odgovorna rekonstrukcija u normalnoj zemlji bili bi novi izbori – rekao je Vukas nakon što su nezvanično objavljena imena smijenjenih ministara i kandidata koji će ih zamijeniti na njihovim pozicijama.

– Ovakva rekonstrukcija je pokušaj da se prikriju koruptivne radnje mnogih drugih Plenkovićevih korumpiranih suradnika i da se sakriju tragovi. Stoga očajnički pokušavaju prikazati rekonstrukciju kao nešto pozitivno, a u stvari ona je pokušaj skrivanja mnogih drugih “kuščevića” i “marića” – rekao je Vukas.

cera - Hrvatski premijer smijenio troje ministara, slijede li vanredni izbori?