Više hrvatskih poslanika, i desnih i lijevih, u Evropskom parlamentu zatražilo je uvođenje sankcija Srbiji zbog dešavanja na Kosovu.

“Vidjeli smo restriktivne mjere Kosovu. Najmanje iste ili ekstenzivnije trebale bi biti primijenjene na Srbiji nakon nedavnih događaja”, naveo je Tonino Picula iz SDP-a na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta u Strazburu.

Picula je za hrvatske medije, a prenos Srna, naveo da događaji na Kosovu “nisu lokalni incident, već je to događaj koji može uticati na pozicioniranje EU”.

Željana Zovko, iz HDZ-a, poručila je kako se od Srbije očekuje da odmah preduzme “odlučne korake da smanji političke i etničke tenzije, među kojima je i povlačenje vojnih snaga iz područja blizu granice s Kosovom”.

Zovko, koja dolazi iz BiH – zemlje koja nije priznala Kosovo, navela je za Hinu da je “pređena crvena linija”.

Istu poziciju kao hrvatski poslanici imali su i predstavnici Zelenih u Evropskom aprlamentu.

Kako navode agencije, bilo je i glasova koji su pozivali “sve strane da deeskaliraju situaciju” , poput predstavnika nekih evropskih zemalja koje nisu priznale Kosovo.

Podsjećamo, u noći između 23. i 24. septembra došlo je do oružanog sukoba kosovske policije i naoružane grupe u kojoj je poginulo četvoro ljudi, od kojih trojica Srba i jedan kosovski policajac.