Početna Crna hronika Hrvatski kralj kokaina “pao” u Srbiji (FOTO)

Hrvatski kralj kokaina “pao” u Srbiji (FOTO)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Darjan Ješovnik, dugogodišnji bjegunac i, kako su ga mediji nazvali, hrvatski kralj kokaina, uhapšen je u Srbiji prilikom pokušaja da uz pomoć falsifikovanih isprava pređe granicu Srbije sa Mađarskom.

On se u bijegu nalazi od 2011. godine i za njim je, na snazi, bila međunarodna potjernica zbog sumnje se da je dio zločinačkog udruženja čiji su članovi iz Južne Amerike prokrijumčarili najmanje 718 kilograma kokaina prema Republici Hrvatskoj, Sloveniji, Španiji i Holandiji.

Svi članovi grupe uhapšeni su u ranijim akcijama policija na području Španije, Hrvatske i Srbije, međutim Darjan Ješovnik je uspio pobeći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon raspisivanja potjernice, pobjegao iz mjesta prebivališta u Ljubljani, Republika Slovenija i vješto se sakrivao na području više država. Upornim i istrajnim radom policijskih službenika Odjeljenja za ciljane potrage i precizno lociranje FAST Hrvatska u saradnji sa FAST jedinicama Republike Srbije, Crne Gore, Slovenije, Italije, Španije i Holandije, provjeravani su i praćeni svi tragovi do kojih su došli policijski službenici.

Lociranje i hapšenje Darjana Ješovnika pripremano je duže vrijeme, nakon što je utvrđeno da se koristi lažnim identitetom. Prilikom prelaska državne granice između Republike Srbije i Republike Mađarske, ciljano je izdvojen, identifikovan i uhapšen.

Darjan Ješovnik je duže vrijeme označen kao jedan od najtraženijih bjegunaca Republike Hrvatske, a aktivno traganje i operativan rad policijskih službenika Odjeljenja za ciljane potrage i precizno lociranje FAST Hrvatska, potpomognut je bio i sradnjom sa Evropolom gdje se nalazio kao jedan od pripadnika liste najtraženijih bjegunaca Europe.

Prenosili i posredovali u prodaji 339 kilograma kokaina

Kako je Slobodna Dalmacija ranije pisala, u maju 2011. godine u medijima je odjeknula vijest o međunarodnoj akciji koju je koordinisala američka DEA. Razbijen je lanac krijumčara kokaina iz Južne Amerike u Evropu, koji je predvodio Petar Ćosić (40) zvani Šarac iz Tomislavgrada.

USKOK je optužnicu podigao sredinom maja 2012. godine, samo nekoliko dana prije isteka zakonskog roka od godine dana, koliko je maksimum za podizanje optužnice. U optužnici tvrdi da je Šarac upravljao zločinačkom organizacijom koja je kupovala, posjedovala, prenosila i posredovala u prodaji najmanje 339 kilograma kokaina dovezenog iz Brazila i vrijednog 12,8 miliona evra.

Osim Šarca, u ilegalnom poslu su učestvovali i njegov brat Ante Ćosić (44), Šaćir Lucević (36), slovenački državljanin, Manuel Vulić (26) zvani Manči, preduzetnik u Češkoj, Nebojša Erkman (36) iz Osijeka, Darjan Ješovnik (27), slovenački državljanin, Stanislav Knežević (50), zvani Stanko iz Splita, Đorđe Fistirić (41), zvani Đoko iz Zadra i Vlatko Šoš (32) iz Zagreba.

Optužnica USKOK-a teretila ih je da su se organizovali tako da su od januara 2010. do maja 2011. godine na području Zagreba, Zadra, Splita, potom Slovenije, BiH, Holadnije i Španije preprodavali kokain koji su, prije togaj dovozili brodovima iz Južne Amerike, odnosno Brazila, do luka u Španiji, a onda bi ih prebacivali na brze gumene čamce i prevozili do obale.

Suđenje je na splitskom Županijskom sudu počelo krajem marta 2014. godine, skoro tri godine nakon hapšenja. Iako je sudija vrlo često zakazivao rasprave, one u pravilu nisu održavane jer bi uvijek neko bio spriječen da se pojavi.

Tako je bilo sve dok nije istekao maksimalni rok za istražni zatvor, a nakon što su svi okrivljeni pušteni na slobodu, ista se priča nastavila.

Postupak je na splitskom Županijskom sudu za sedmoricu okončan mimo očiju javnosti prošle godine, tako da su se svi dostupni optuženi, osim Lucevića i Ješovnika, nagodili s USKOK-om. Određene su im kazne koje su bile jednake vremenu provedenom u istražnom zatvoru, tako da praktično nisu ni morali ići na odsluženje.

Jedino je organizator Šarac dobio četiri godine zatvora, odnosno pola godine više od maksimalnog roka istražnog zatvora koliko je proveo iza rešetaka na Bilicama.

Svima je oduzeta i protivpravno zarađena imovinska korist, a najviše, Petru Ćosiću koji je ostao bez 150 hiljada evra, “mercedesa CL 500”, nekoliko mobilnih telefona, laptopa, dvoke centralne jedinice za video-nadzor, te kreditnih kartica.

Ko je ko u klanu?

Petar Ćosić je bio “mozak” organizacije, a ostali optuženi imali su svoje uloge u organizaciji, kontaktirali su međusobno preko mobilnih telefona, koristeći se nadimcima i šiframa da im se ne bi ušlo u trag.

Ćosićev brat Ante bio je zadužen za prenos i isplatu novca nakon odrađenog posla, dok je Manuel Vulić bio zadužen za strateško osmišljavanje distribucije kokaina do krajnjih kupaca.

Vlatko Šoš bio je zadužen za zaštitu interne telefonske komunikacije unutar grupe. Imao je dva “zaštićena” kriptovana mobilna telefona preko kojih je uglavnom komunicirao s Vulićem, a po potrebi i s osobama hijerarhijski više rangiranim od Vulića.

Knežević je bio zadužen za angažovanje skipera, skladištenje robe po španskim jahtama i prenos skuterima i ostalim plovilima do članova distributerske ekipe koji bi tu drogu, dalje raznim putevima, plasirali do krajnjih kupaca po Hrvatskoj, Sloveniji, Češkoj, Holandiji, Španiji i ostalim zemljama EU-a.

Cijela je “operacija” bila dobro uhodana sve dok u maju 2011. godine u španskom gradiću Kulera u blizini Valensije, nakon što su preuzeli pošiljku s oko 339 kilograma kokaina, nisu uhvaćeni Zadranin Đorđe Fistrić zvani Đoko i Nebojša Erkman, koji je imao boravište u španskom gradu Lerida.

Međunarodnu akciju “Dogma” je organizovala američka DEA-e u saradnji sa španskom, crnogorskom, hrvatskom policijom i srpskom BIA.

Agencije

 

 

ASHA prodaja vozila