Početna Region Hrvatska uvozi radnu snagu iz Hondurasa, Šri Lanke, Nepala i Vijetnama

Hrvatska uvozi radnu snagu iz Hondurasa, Šri Lanke, Nepala i Vijetnama

Zbog nedostatka radne snage, u hrvatskim kompanijama uskoro bi mogli da rade radnici iz Hondurasa, Šri Lanke, Nepala i Vijetnama, uz radnu snagu iz Indije i Filipina, koja je već došla.

To proizlazi iz prezentacije agencije Astra Centar, podružnice američke kompanije Aster International, čiji su čelni ljudi hrvatskim poslodavcima i lokalnim čelnicima predstavili svoj model uvoza radne snage.

Interes za dolazak u Hrvatsku je kažu posebno veliki među radnicima iz Šri Lanke i Hondurasa, među čijom je radnom snagom i velik broj visokoobrazovanih.

– U svakom trenutku možemo ponuditi 500 do 600 radnika – rekao je Denis Delogu, regionalni direktor Astra Centra.

Nisu za iznajmljivanje

Radna snaga kojoj nude posao bi mogla da bude iz građevinskog sektora i prerađivačke industrije, kao i iz oblasti IT-ja i prehrambenog sektora.

U Astra Centru ističu da oni nisu agencija za iznajmljivanje radnika, što znači da radnicima pomažu u nalaženju posla na hrvatskom tržištu, ali samo zapošljavanje radnika, kao i smještaj, u nadležnosti je poslodavaca. Ipak, napominju kako se radnici koji preko njih dolaze nalaze pod njihovim svojevrsnim mentorstvom, budući da im prvih nekoliko godina pomažu u učenju hrvatskog jezika i integraciji u hrvatsko društvo.

. Za radnu snagu ne možemo garantovati da je najjeftinija, ali možemo da je najbolja – rekla je Lea Zveglić, šefica Aster Internationala.

Ona kaže da se za širenje posla na Hrvatsku odlučila nakon što je saznala da se, poslije ulaska u EU i otvaranja tržišta rada drugih članica Unije za hrvatske radnike ta zemlja suočava s velikim nedostatkom radne snage.

Agencije

Dental Studio Prijedor