Početna BiH Hrvatska ukida 0,5 promila i toleranciju prekoračenja brzine

Hrvatska ukida 0,5 promila i toleranciju prekoračenja brzine

Jedna od glavnih mjera novog Nacionalnog plana za bezbjednost drumskog saobraćaja 2020-2030. je promjena graničnih vrijednosti dopuštene količine alkohola u krvi vozača, a njegovo provođenje bi moglo početi već ove godine, pišu hrvatski mediji.

Sada je na snazi regulativa koja dopušta 0,5 promila alkohola u krvi vozača, što se ne odnosi na profesionalne i mlade vozače, a kao jedna od mjera navodi se da će se istražiti mogućnost i učinkovitost promjene graničnih vrijednosti dopuštene količine alkohola u krvi vozača. Provođenje ove mjere mogla bi početi od ove godine do 2023, piše Večernji list.

Novi Nacionalni plan o kojem je završeno javno savjetovanje, donosi bitne promjene u odnosu na prethodni plan s obzirom na to da nije ostvaren glavni cilj da se u prošloj deceniji broj poginulih u saobraćaju  smanji za 50 odsto u odnosu na 2010, na 213. Naime, 2019. bilo je 297 poginulih na putevima, a lani 237, iako su prošla i ova godina obilježene koronakrizom i zatvaranjem ekonomije te posljedično manjim saobraćajem.

Novim planom određeno je 13 područja djelovanja, za svako od njih predložene su mjere.

Jedna od mjera je i da se istraži učinkovitost sistema Alcohol Interlock i njegov utjecaj na smanjenje broja nesreća te da se potiče profesionalne vozače na korištenje tog sistema. U skladu s provedenim istraživanjima učinkovitosti, predložiće se i obveza ugradnje uređaja Alcohol Interlock u vozila osoba koje su više puta uhvaćene pijane u vožnji.

Među ostalim istražiće se i predložiti rješenja za učinkovitiju naplatu kazni te uvođenje kontrole prosječne brzine, pogotovo u tunelima. Potaknuće se i jedinice lokalne samouprave da nabave uređaje za mjerenje brzine, pri čemu će se tolerancija uređaja za mjerenje brzine svesti na minimalno moguću. Ta tolerancija ili, kako se službeno naziva, bezbjednosna razlika iznosi 10 km/h za brzine do 100 km/h, a za veće brzine od toga iznosi 10 odsto.

U skladu svjetskim smjernicama, postupno bi se uvodili i sistemi za nadzor brzine u vozilima koji vozače informišu njihovoj trenutačnoj brzini te ih upozoravaju voze li nepropisnom brzinom.

Istražiće se i inovativne mogućnosti onemogućavanja vozača da koriste mobilni telefon tokom vožnje i predložiti rješenja. Kao mjere za pješake i bicikliste navode se edukacije pješaka i provođenje biciklističkih ispita.

Jedna od mjera je i podizanje svijesti o važnosti međusobnog poštovanja vozača motocikala i mopeda te vozača ostalih vozila.

U odnosu na profesionalne vozače predviđa se unapređenje zakonske regulative vezane za preusmjeravanje saobraćaja teretnih vozila na auto-puteve.

Novi Nacionalni plan predviđa edukativne programe o važnosti korištenja pojasa, sanaciju opasnih mjesta, hitnu helikoptersku medicinsku pomoć kao i pomoć brzim brodicama.

Udruženje Sigurnost u prometu kritikovalo je novi plan jer je, navode, donesen bez analize učinaka prošlog plana. Tako kaže da se u novom planu uopšte ne navodi osnivanje Agencije za bezbjednosn drumskog saobraćaja, a što je bilo navedeno u prošlom planu i nije ostvareno.

Iz MUP-a su odgovorili da je u izradi novog plana konsultovan širok krug stručnjaka i da se tako došlo do spoznaje da je za sadašnje prilike najbolje za nosioca provođenja plana imenovati MUP, a ne ad hoc osnivati novo tijelo.

 

ASHA prodaja vozila