Početna Region Hrvatska: Uhapšen njemački novinar koji je pomagao migrantima

Hrvatska: Uhapšen njemački novinar koji je pomagao migrantima

Hrvatska policija je u ilegalnom ulasku iz BiH u Hrvatsku zatekla kod Cetingrada osam stranaca, među kojima i njemačkog novinara (44) kojem se potom sudilo za ilegalan ulazak i krijumčarenje ljudima, ali ga je sud kaznio samo za ilegalan ulazak u Hrvatsku, saopštila je danas Policijska uprava karlovačka.

Prekršajno odjeljenje Opštinskog suda u Karlovcu presudilo mu je da plati novčanu kaznu od 3.600 kuna za ilegalan ulazak, ali nije uvažilo drugi dio optužnog prijedloga policije kojim su ga teretili za pomaganje migrantima u nezakonitom prelasku granice.

Najavljeno je da će se zbog oslobađajućeg dijela odluke suda stanica granične policije Cetingrad u zakonskom roku žaliti, prenio je Indeks.hr.

U policijskom saopštenju navodi se da se kriminalističkim istraživanjem utvrdilo da je njemački državljanin pomagao ostalim strancima u nezakonitom prelasku, čime je kršio Zakon o strancima, Zakon o nadzoru državne granice i Zakonik o šengenskim granicama.

Ne navodi se iz kojih je zemalja sedmoro ilegalnih migranata sa kojima je zatečen njemački novinar kod Cetingrada, već samo da su svi rekli da namjeravaju da Hrvatskoj predaju zahtijev za međunarodnu zaštitu.

glassrpske

ASHA prodaja vozila