Početna Region Hrvatska: Štrajk prosvjete nastavljen, đaci izgubili šest dana nastave

Hrvatska: Štrajk prosvjete nastavljen, đaci izgubili šest dana nastave

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikati prosvjete u Hrvatskoj ne odustaju od ispunjenja zahtjeva za povećanjem koeficijenta složenosti poslova za 6,11 odsto, te za ponedjeljak najavljuju veliki protest u Zagrebu.

Sindikalci najavljuju veliki protest za ponedjeljak na Trgu bana Jelačića uz poruku “Za bolju Hrvatsku, za budućnost naše domovine”, prenosi HRT.

Posljednju ponudu Vlade Hrvatske sindikati su ocijenili nedostojnom, nižom od ranije te pokušajem podcjenjivanja prosvjetnih radnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikati su objavili u ponedjeljak da se tako izjasnilo 96 odsto od 13 000 članova.

Danas su sindikati prosvjete održali protest ćutnje na Markovu trgu, a juče su održali akciju “Potrubi za obrazovanje”.

Iz Sindikata “Preporod” saopštili su da je štrajk danas proveden u 380 osnovnoškolskih i srednjoškolskih ustanova, u kojima djeluju podružnice ovog sindikata.

Vladina posljednja ponuda sindikatima nudi povećanje osnovice za 6,12 odsto iduće godine, izradu analize plata u javnom sektoru, u čijem su okviru i koeficijenti, te sporazum o dodatku na platu od dva odsto ako Vlada do 30. juna ne izmijeni uredbu o koeficijentima.

Prosvjetni sindikati su u cirkularnom štrajku bili 26 dana. U tom vremenu svaki učenik dosad je izgubio šest dana nastave.

Srna

ASHA prodaja vozila