Početna Region Hrvatska služba osim BiH operirala i po Sloveniji

Hrvatska služba osim BiH operirala i po Sloveniji

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još prije nekoliko dana slovenački portal “24ur.com” objavio je da hrvatska Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) stoji iza prisluškivanja slovenačkog predstavnika u Arbitražnom sudu za međudržavne sporove Jerneja Sekolca i slovenačke poslanice pred sudom iz Ministarstva inostranih poslova Simone Drenik iz maja 2015.

“Uprkos mnogim pretpostavkama da iza toga stoji američka ili njemačka obavještajna služba koja time disciplinuje Sloveniju zbog koketiranja s Rusijom, hrvatska SOA stoji iza kontinuiranih ilegalnih prisluškivanja. Vođa operacije bio je Davor Franić”, objavio je “24ur”.

Danas su objavili da je hrvatska vlada preko posrednika pokušala da utiče na “POP TV” koja pripada istoj medijskoj kući kao i “24ur.com”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Portal piše da su veče prije objave priče o Franiću primili poziv u kojem su “tražili i predložili” da ne objavljuju priču. Dalje pišu da je namjera objavljivanja priče bila poznata izuzetno malom krugu ljudi. Tačnije, to su znala samo dva novinara te smatraju da je to dokaz da je Hrvatska to mogla da sazna isključivo prisluškivanjem.

“Lobista koji nas je zvao nije znao ko stoji iza pokušaja uticaja na slovenačku nezavisnu televiziju. To je bio samo jedan od tri nespretna hrvatska pokušaja da se priča ne objavi. Očigledno je da je Hrvatska pokušala učiniti sve da spriječi objavu imena Davora Franića, poznatog kao Davor Mehaničar, kao što je pokušala da učini sve da SOA-ina zavjera ostane skrivena pred slovenačkom i međunarodnom javnošću”, piše “24ur”.

“Hrvat koji je blizak s Plenkovićem i s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, privremeni član Upravnog odbora i predstavnik vlasnika nekoliko važnih hrvatskih medija, pokušao je da dođe do jednog od glavnih direktora multinacionalne medijske kompanije. On je poznat u Sloveniji, a još više u Hrvatskoj, i radio je s visokopozicioniranim političarima u obje zemlje”, opisuje “24ur” Hrvata koji je, kako tvrde, u ime hrvatske vlade pokušao da zaustavi priču.

“Imam ponudu naše vlade, hrvatske vlade. Imate li još uvijek uticaja na POP TV?” pitao je tog direktora koji nije prvo razumio o čemu se radi pa mu je Hrvat objasnio kako “POP TV” priprema priču o hrvatskoj obavještajnoj službi i Piranu te o Davoru Franiću i arbitraži.

“Ako možete pomoći, to bi bilo vrlo korisno, znate”, rekao je.

Portal “24ur” je najavio da će uskoro objaviti ime tog Hrvata.

Snimak možete poslušati na OVOM LINKU.

ASHA prodaja vozila