fbpx

Hrvatska povećava kvote za strane radnike

Ministar turizma Hrvatske Gari Cappelli najavio je da će hrvatska vlada  na sutrašnjoj sjednici povećati kvote za uvoz stranih radnika, a povećanje bi trebalo biti “zadovoljavaljuće” za sektor turizma.

– Povećaćemo nešto, popodne ćemo samo još iskoordinirati tačno koliko, a povećanje će biti tačno da bude zadovoljavajuće – izjavio je Cappelli novinarima ispred Vlade poslije sastanka užeg kabineta.

Ministar turizma ni na dodatne upite nije odgovorio o kolikom bi se povećanju tačno radilo, ponavljajući kako će to biti zadovoljavajuće odnosno “koliko će zadovoljiti dogovor s HUP-om”.

Odluku će donijeti sutra

Vlada će odluku o povećanju kvote za uvoz stranih radnika donijeti na sutrašnjoj sjednici i to bi povećanje, kaže Cappelli, stupiti na snagu odmah.

Upitan kada će doći do ukidanja kvota, Cappelli je odgovorio da to ide s prijedlogom novog zakona, odnosno od naredne godine. – Za sljedeću godinu, na vrijeme – rekao je ministar turizma.

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) i Hrvatska udruga turizma (HUT) u petak su od Vlade zatražile da se hitno donese odluka o povećanju kvota za uvoz radnika, tvrdeći da je zbog nedostatka radnika ugrožena turistička sezona. Iz HUP-a i HUT-a su pritom upozorili da je uoči početka glavne turističke sezone situacija s radnom snage kritična te je ugroženo otvaranje pojedinih turističkih kapaciteta kao i restorana i kafića.

Koordinacija ugostitelja Hrvatske u subotu je apelirala na Vladu da se suoči sa ozbiljnosti situacije te da hitno donese odluku o dodatnih 5 000 kvota u sektoru turizma i ugostiteljstva, a zahtjevima za rješavanje problema nedostatka radnika u sezoni juče su se pridružili i Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) i Udruženje putničkih agencija HGK.

Na problem nedostatka radnika protekla dva dana upozoravaju i iz Hrvatske gospodarske komore (HGK), čiji je predsjednik Luka Burilović najavio kako će “novi zakon o strancima ukinuti kvote i dozvoliti tvrtkama da zapošljavaju koliko god radnika trebaju”.

Index.hr

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila