Početna Region Hrvatska povećava kvote za strane radnike

Hrvatska povećava kvote za strane radnike

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar turizma Hrvatske Gari Cappelli najavio je da će hrvatska vlada  na sutrašnjoj sjednici povećati kvote za uvoz stranih radnika, a povećanje bi trebalo biti “zadovoljavaljuće” za sektor turizma.

– Povećaćemo nešto, popodne ćemo samo još iskoordinirati tačno koliko, a povećanje će biti tačno da bude zadovoljavajuće – izjavio je Cappelli novinarima ispred Vlade poslije sastanka užeg kabineta.

Ministar turizma ni na dodatne upite nije odgovorio o kolikom bi se povećanju tačno radilo, ponavljajući kako će to biti zadovoljavajuće odnosno “koliko će zadovoljiti dogovor s HUP-om”.

Odluku će donijeti sutra

Vlada će odluku o povećanju kvote za uvoz stranih radnika donijeti na sutrašnjoj sjednici i to bi povećanje, kaže Cappelli, stupiti na snagu odmah.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan kada će doći do ukidanja kvota, Cappelli je odgovorio da to ide s prijedlogom novog zakona, odnosno od naredne godine. – Za sljedeću godinu, na vrijeme – rekao je ministar turizma.

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) i Hrvatska udruga turizma (HUT) u petak su od Vlade zatražile da se hitno donese odluka o povećanju kvota za uvoz radnika, tvrdeći da je zbog nedostatka radnika ugrožena turistička sezona. Iz HUP-a i HUT-a su pritom upozorili da je uoči početka glavne turističke sezone situacija s radnom snage kritična te je ugroženo otvaranje pojedinih turističkih kapaciteta kao i restorana i kafića.

Koordinacija ugostitelja Hrvatske u subotu je apelirala na Vladu da se suoči sa ozbiljnosti situacije te da hitno donese odluku o dodatnih 5 000 kvota u sektoru turizma i ugostiteljstva, a zahtjevima za rješavanje problema nedostatka radnika u sezoni juče su se pridružili i Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) i Udruženje putničkih agencija HGK.

Na problem nedostatka radnika protekla dva dana upozoravaju i iz Hrvatske gospodarske komore (HGK), čiji je predsjednik Luka Burilović najavio kako će “novi zakon o strancima ukinuti kvote i dozvoliti tvrtkama da zapošljavaju koliko god radnika trebaju”.

Index.hr

cera - Hrvatska povećava kvote za strane radnike