Početna Region Hrvatska policija ilegalno vraća migrante nazad u BiH

Hrvatska policija ilegalno vraća migrante nazad u BiH

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Švajcarska radio-televizija SRF objavila je snimak na kojem je prikazano kako Granična policija Hrvatske ilegalno vraća izbjeglice i migrante sa svog područja u Bosnu i Hercegovinu. Naglašavaju da ovo predstavlja kršenje međunarodnog prava, ali i prava koje propisuje Evropska unija.

Snimak je nastao krajem aprila na graničnom dijelu sjeverne BiH koji se ne kontroliše. Iz šume izlaze graničari u hrvatskim unifromama i grupa od 30 osoba sa ruksacima i pokrivačima. Graničari ih zaustavljaju i vraćaju prema Bosni.

Novinari informativne emisije “Rundschau” koji su radili priču, rekli su da su zabilježili četiri vraćanja izbjeglica u dva dana. Riječ je o oko 70 osoba koji su, kako kažu, uglavnom iz Pakistana, Alžira i Afganistana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razgovarali su migrantima koji su im rekli da su ih graničari vratili sa hrvatske granice bez ikakvog postupka, te da su koristili silu.

– Pokupili su nas u šumi, smjestili u kombi i dovezli do granice. Putovanje je trajalo oko dva sata. Uništili su nam mobilne telefone i palicom nas udarali i gurali na teritoriju Bosne – rekao je mladi Pakistanac.

Tvrdi da su im oduzeli i novac. O nasilju, koje sprovode hrvatski graničari, nad migrantima pisale su i izvještavale brojne nevladine organizacije u zadnjih godinu dana.

Jedna avganistanska porodica sa malom djecom ispričala je da su ih hrvatski policajci zaustavili u šumi, perili pištolj u njih i rekli “Stop”.

– Bili smo prestravljeni i plakali smo. Tražili smo azil, a oni su se nasmijali i rekli da ćemo dobiti azil, ali bh. – rekao je dječak iz ove porodice.

Ekipa emisije “Rundschau” je razgovarala sa više od stotinu migranata i izbjeglica. Svi su izjavili kako su bili spriječeni da zatraže azil u Hrvatskoj.

– Dali smo snimke stručnjacima za migracije i organizacijama koje se bave zaštitom ljudskih prava. Markus Engler, njemački novinar, je jasno rekao da ovo predstavlja kršenje međunarodnih prava i prava EU. Istakao je kako Hrvatska nije izolovan slučaj i da se ova praksa primjenjuje na vanjskim granicama EU – kazali su novinari.

Helsinški odbor je jasno naznačio da svaki migrant, pa i ako ilegalno pređe granicu, mora biti saslušan, a njegov slučaj istražen. Ljudi ne smiju biti izbačeni nasred šume ili polja.

– Video snimak jasno pokazuje da je riječ o kolektivnom protjerivanju, što je nezakonito. Vraćanje migranata bez prisustva bh. vlasti takođe predstavlja kršenje graničnog sporazuma – kazao je Engler.

klix.ba

ASHA prodaja vozila