Početna BiH Hrvatska od sutra ukida mjere samoizolacije za državljane BiH

Hrvatska od sutra ukida mjere samoizolacije za državljane BiH

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar unutrašnjih poslova i šef Nacionalnog štaba civilne zaštite Hrvatske Davor Božinović najavio je otvaranje granice Hrvatske prema BiH, odnosno ukidanje obavezne dvosedmične samoizolacije za one koji dolaze iz BiH, a odluka bi, kako je rekao, trebala biti donesena već sutra.

– U fazi smo “plesa” s virusom, analiziramo na dnevnoj bazi. EU će vjerojatno izaći s preporukama, danas su u toku ti razgovori. Vjerojatno ćemo u određenoj mjeri liberalizirati režim prelaska granici, i kad su u pitanju državljani EU i naše susjedne zemlje. To će značiti ulazak u Hrvatsku na način da se svi koji ulaze pridržavaju epidemioloških mjera, više ne bi značilo obvezu samoizolacije za one koji dolaze iz BiH. Očekujem to najkasnije sutra – rekao je Božinović, prenio je portal Indeks.

Ministar inostranih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman najavio je danas ministru inostranih poslova BiH Biseri Turković da će vlasti u Hrvatskoj ublažiti mjere za državljane BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je prošle sedmice donijela mjere prema kojima svi koji ulaze u ovu zemlju iz BiH idu u 14-dnevnu samoizolaciju. Za tranzit kroz Hrvatsku nema ove obaveze.

Broj oboljelih

Davor Božinović je, komentarišući veći broj oboljelih u Hrvatskoj i eventualne nove mjere, istakao je da su se, više-manje, sve zemlje otvorile.

– Gasićemo žarišta gdje se pojave, ali ako imamo lokalna žarišta ne znači da se mjere trebaju primjenjivati na području cijele zemlje. Cilj je da se donose izbalansirane mjere, vjerujem da ćemo opet pokazati da smo među najboljima. Ovo nije švedski model, drastične su razlike u rezultatima između Hrvatske i Švedske. Nema podataka da postoje teže kliničke slike, niti je itko na respiratoru u Hrvatskoj – rekao je Božinović.

Komentarisao je i postupak Ustavnog suda kojim će se preispitivati jesu li odluke Štaba bile u skladu s Ustavom.

– Vlada je više puta rekla da su naše odluke u skladu s Ustavom i zakonom. Odgovarali smo na upite, odgovarat ćemo i dalje – istakao je Božinović.

Tvrdi da su sve odluke bile donesene na temelju struke.

– Rezultati su posljedica toga što su sve odluke donesene na temelju struke. Što se Štaba tiče, svaku odluku je donijela struka, a iza kritika nisam vidio da stoje epidemiolozi, čak ni oni koji su članovi SDP-a – kazao je on.

glassrpske.com

ASHA prodaja vozila