Početna Region Hrvatska neće žuriti s ukidanjem mjera

Hrvatska neće žuriti s ukidanjem mjera

Hrvatska ipak neće žuriti s popuštanjem mjera za zaštitu od širenja novog korona virusa, kada će se to dogoditi nema jasnog odgovora, a kao prvi uslov se spominje pad broja zaraženih u kontinuitetu pet do 10 dana, piše zagrebački Jutarnji list.

Pozivajući se na svoje izvore iz Banskih dvora, list piše da postoje pritisci za ukidanje nekih mjera, ali o tome će moći da se razmišllja tek kada epidemiološka slika to bude dopustila.

“Zasad to još nije tako”, kaže neimenovani izvor iz hrvatske vlade za zagrebački dnevnik.

Dok su neke članice EU počele da otvaraju svoje ekonomije, Hrvatska ostaje u karantinu, piše list i dodaje da uprkos sve jačim pritiscima privrednika da što prije započne proces “odmrzavanja” domaće ekonomije, Vlada zasad ne popušta ni milimetar u sprovođenju svoje restriktivne “korona politike”.

Ukazuje se da je proces popuštanja na Starom kontinentu počeo od katoličkog Uskrsa, prošlog vikenda.

Španija je, podsjećaju, dozvolila da se milion mahom građevinskih i industrijskih radnika vrati na posao, Italija je otvorila knjižare i radnje s dječjom odjećom, Danska danas otvara škole za učenike od 1. do 5. razreda, a najjasniji plan izlaska iz “korona režima” sprovodi austrijska vlada.

Otvorene su sve prodavnice površine do 400 kvadrata, a ako ne bude većeg porasta broja novooboljelih, od 1. maja će otvoriti i sve ostale trgovine, šoping-centre kao i dio uslužnih djelatnosti kao što su frizerski I kozmetički saloni.

Govoreći o hrvatskom okvirnom planu postupnog otvaranja ekonomije, Vladin izvor kaže da se radi na raznim modelima, ali da je o tome još rano govoriti.

“Poređenja s Austrijom ne stoje. Njihova krivulja dnevnog broja novooboljelih ide prema dolje već neko vrijeme, a kod nas krivulja oscilira. Potrebno je da broj novooboljelih pada pet do deset dana uzastopno da bismo razmotrili fazno ukidanje pojedinih mjera. Dok broj novih slučajeva oscilira između 40 i 70 dnevno, još nije vrijeme za to”, rekao je izvor sa Banskih dvora.

Tanjug
ASHA prodaja vozila