Početna Region HRVATSKA KUNA ODLAZI U ISTORIJU U julu zeleno svjetlo za uvođenje evra?

HRVATSKA KUNA ODLAZI U ISTORIJU U julu zeleno svjetlo za uvođenje evra?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je prije dva mjeseca naznačila mogućnost odgode ulaska Hrvatske u kursni sistem ERM II, agencija “Fitch” sada ipak vjeruje da će se proces uvođenja evra odvijati planiranim tokom, uprkos poremećaju koji je izazvala korona kriza.

U posljednjem izvještaju o stanju hrvatske ekonomije iznosi očekivanja da će evropske institucije nastaviti s procesom pristupa kursnom mehanizmu i bankarskoj uniji. Prema očekivanju te rejting agencije, Hrvatska će u trećem tromjesečju, tokom ljetnih mjeseci, formalno zatražiti ulazak u bankovnu uniju i ERM II, čekaonicu za ulazak u evrozonu, u kojoj mora provesti najmanje dvije i po godine.

Što se, tiče Hrvatske, ona je u potpunosti obavila preuzeti domaći zadatak: Vlada je još prije mjesec dana izvestila da je ispunila akcijski plan od 19 reformskih mjera, a ovih je dana i HNB je izvijestio da je pet banaka uspešno prošlo test kontrole kvaliteta njihove imovine koju je sprovodila Evropska centralna banka. Sudeći prema izjavama hrvatskih čelnika, javlja Jutarnji list, Vlada će uskoro obavestiti evropske institucije o sprovođenju svih mjera, a ECB bi trebao upoznati zemlje članice eurozone o rezultatima procene kvaliteta imovine pet hrvatskih banaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihov pozitivan odgovor očekuje se do sredine jula, a nakon toga procedura nalaže slanje formalnog zahteva za ulazak u ERM II. Sudeći prema nezvaničnim informacijama, taj bi proces trebao biti završen idućih mjeseci, prenosi Dubrovački dnevnik.

ASHA prodaja vozila