Zrakoplovno tehnički zavod smješten u Velikoj Gorici pokušao je da izbjegne sankcije koje su nametnute Rusiji od strane EU i Hrvatske i preko Republike Srpske nabavi dijelove za helikoptere, otkriva Jutarnji list.

Kako pišu, u jeku sankcija u ovu kompaniju su stigla dva predstavnika ruske kompanije Aero Technik Service iz Moskve kako bi razgovarali o prodaji rezervnih dijelova za vojne helikoptere.

Sastanak je trajao više od sat vremena, a kako Jutarnji list saznaje dogovoreno je da ruska kompanija u Veliku Goricu pošalju ponudu za prodaju dijelova koji su potrebni ZTC-u.

U samom ZTC-u su proznali da se sastanak dogodio, ali tvrde kako je do njega došlo na rusku inicijativu te ta je tema bila otvorene stavke za nabavu roba i usluga iz prethodnog razdoblja. U ZTC-u tvrde da je ruskim gostima kazano kako nikakva trgovina nije moguća sve dok su na snazi sankcije.

Ipak, prema informacijama sastanak je bio puno sadržajniji te se detaljno razgovaralo na koji način zaobići sankcije te platiti i dopremiti ruske dijelove iz Rusije u Hrvatsku. Kako zbog sankcija nije moguć platni promet niti izvoz robe iz Rusije u Hrvatsku, navodno je dogovoreno da se cijeli posao obavi preko Republike Srpske. Robu bi formalno kupila neka kompanija u Republici Srpskoj od koje bi pak ZTC kupio tu robu i uvezao u Hrvatsku.

Cijeli posao je ipak propao jer dolazak dvojice ruskih državljana nije promakao djelatnicima Sigurnosno obavještajne agencije koji su potom alarmirali i kolege iz Vojno obavještajne sigurnosne agencije. Nakon što je utvrđeno da su bili na podužem sastanku u ZTC-u, o svemu je obaviještena i Uprava CERP-a koja je vlasnik ove kompanije. U CERP-u su se upalili alarmi za uzbunu te je od Uprave kompanije zatraženo pojašnjenje o posjetu dvojice ruskih državljana.

Inače, ruska kompanija ATS je vrlo poznata kompanija koja proizvodi dijelove za helikoptere MI-8 koje koristi Hrvatska vojska i u prošlosti je ova kompanija u nekoliko navrata poslovala sa ZTC-om, piše Jutarnji list.