Početna Region Hrvatska: Erceg kod spomenika Tuđmanu držao govor, došla policija

Hrvatska: Erceg kod spomenika Tuđmanu držao govor, došla policija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ZORAN Erceg osuđen je na 15 dana zatvora, uvjetno na 12 mjeseci, jer je vikao da je Franjo Tuđman zločinac.

To znači da u idućih godinu dana ne smije ponoviti djelo jer će ići 15 dana u zatvor. No, zabrana stupa na snagu tek po pravomoćnosti presude.

Erceg je nakon presude rekao kako se ide slikati kraj spomenika. Tamo je stigao nešto poslije 11 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sukob s policijom

“Sramotno je da se spomenik diže ratnom zločincu koji je unazadio Hrvatsku. Franjo Tuđman je ratni zločinac”, rekao je Erceg ispred spomenika Tuđmanu.

“Nastavit ću govoriti o ratnim zločinima, ne kako bi naštetio Hrvatskoj vojsci nego kako bi je očistio od kukolja”.

U tom trenutku je došla policija.

“Trebate se sramiti da štitite ovog ratnog zločinca”, rekao je Erceg.

“Pazite što govorite”, rekao mu je jedan policajac.

Policija je potom legitimirala i novinare.

“Gospodin je rekao da ću opet u zatvor. On već zna da ću u zatvor”, rekao je Erceg nakon što mu je policajac rekao da će ići u zatvor.

“Monstrum slobodno šeta Zadrom, cijela obitelj pretučene djevojke se mora bojati. A ovdje četiri policajca dolaze”, rekao je Erceg nakon što su se pojavila još dva policajca.

Potom je uslijedila rasprava s jednim od policajaca. Policajac je kazao da ga Erceg vrijeđa.

“Djeco, ne mogu vam reći da bježite iz Hrvatske. Žao mi je to govoriti jer onda imam osjećaj da sam džabe bio u ratu. Ali onda ne znam što bih vam sugerirao? Da ostanete i protratite svoju mladost kao što sam je ja protratio zbog ovakvih ljudi?

Ja imam obavezu zbog mojih poginulih ratnih drugova, želim dati do znanja da se sačuva uspomena zbog čega su oni poginuli? Posebno za čije materijalne interese? Svi su se ti ljudi obogatili, a mi koji smo bili u ratu nemamo za vlak od Splita do Zagreba?”, rekao je Erceg.

“Sramotno je da se policajac onako raskopčan smeta gradom”, dodao je.

Potom se kraj spomenika Tuđmanu slikao s presudom.

Erceg popričao s drugim policajcem

Potom je prišao drugi policajac i popričao s Ercegom i situacija se razriješila.

“Hvala vam što ste prišli na taj način. Što ste svojim pristupom sačuvali dignitet hrvatskog policajca”, rekao je Erceg drugom policajcu.

Policajac je rekao da zna tko je on, a Erceg mu je dao vozačku dozvolu.

“Zamolite vašeg kolegu da nosi uniformu s dignitetom. Hvala vam na ovakvom pristupu”, rekao je Erceg drugom policajcu.

Policajci su se tada udaljili i ostavili Ercega koji je nastavio pričati s novinarima.

“To je bijednik koji je upropastio Hrvatsku, zbog njega su obitelji gladne. On ne može cipele Titu čistiti”, dodao je Erceg o Tuđmanu.

Ranije komentirao presudu za Index

Za Index je ranije komentirao presudu.

“Ovom presudom policija i sud su još jednom osramotili hrvatsko pravosuđe. Sudac je u izricanju presude pročitao doslovno optužni prijedlog policije koji policija nije bila u stanju usmeno obrazložiti kad sam ih ja ispitivao da mi navedu što je to u mom ponašanju bilo drsko i neprostojno”, kaže Erceg za Index.

“Policija je odgovarala rečenicu koja im je valjda rečena u stanici. Govorili su mi da sam kršio javni red i mir i time izazivao uzmemirenost građana. Ja sam rekao da je to točno, ali pitao sam ih da mi kažu što je bilo drsko i nepristojno. Oni mi opet kažu da sam remetio javni red i mir”, kaže Erceg.

“Nisu bili u stanju obrazložiti što je bilo drsko i neproistojno, ali sud je to naveo u presudi, da sam bio drzak i neprostojan. Iako je u zapisnik ušlo da policajc ne može objasniti što je bilo drsko i nepristojno”, priča Erceg.

“I sudac je, taj detalj mi je posebno zazvonio, to ponovio iako je vidio da policajac nije u stanju to obrazložiti”, kaže.

“Dvoje svjedoka, policajac i zašttiar, su izjavili da nisam ja ugrožavao ljude oko mene već da su me morali skloniti kako bi me zaštitili od mase okupljene oko mene. Ispričali su da je masa bila neprijateljski raspoložena te da su me morali svojim tijelima štititi od mase”, priča Erceg.

Usporedio svoj slučaj sa slučajem “Daruvarca”

Osuđen je, kaže, po zakonu iz 1977. godine. Tada bi, dodaje, bio optužen zbog vrijeđanja Tita, a danas je osuđen zbog vrijeđanja Tuđmana.

“Zanimljivo je i to da je ova presuda donesena na osnovu zakona iz socijalističke Republike Hrvatske, točnije iz 1977. godine. Kažnjen sam po članku u kojem piše da će se kazniti onaj koji remeti javni red i mir te svojim ponašanjem ugrožava djecu, starije ljude i invalide. Sud nije uzeo u obzir da je ta masa ugrozila mene kao invalida.

Ja da sam u godini kad je izašao taj zakon, da sam tada rekao da je Tito ratni zločinac vjerojatno bih bio kažnjen zbog verbalnog delikta. Toliko godina nakon 1977. godine Hrvatska još uvijek sudi za verbalni delikt, ali ovaj put štiti spomenik Franje Tuđmana. Da sam to rekao 1977. godine bio bih kažnjen zbog vrijeđanja Tita, a danas sam kažnjen zbog vrijeđanja Tuđmana”, kaže Erceg.

“Policajac je rekao na sudu da sam ja izgovarao neprimjeren sadržaj na neprimjernom mjestu. Žalosno je za sve nas u Hrvatskoj što policija hapsi mene, a time želi zastrašiti druge građena smatrajući da su oni ti koji imaju pravo određivati što je to primjeren sadržaj i koje je to javno mjesto gdje ga ja mogu izgovarati. Nema sreće za sve nas dok policija ne počne djelovati po zakonima, a ne po osobnom političkom uvjerenju”, dodaje.

Usporedio je svoj slučaj sa slučajem “Daruvarca”.

“Daruvarac nakon presude može pristupiti svojoj žrtvi neometano, a ja ne smijem pristupiti spomeniku, kako je sudac naglasio, prvom predsjedniku doktoru Franji Tuđmanu.

Drugim riječima, ispada da je za sud i policiju važnije zaštita digniteta spomenika Tuđmana nego život, sigurnost i mir Lorene koja je zamalo ubijena od tog zadaraskog monstruma. Zar to nije žalosno, što reći tamo?”, pita se Erceg.

Preuzeto sa Index.hr

ASHA prodaja vozila