Početna Prijedorski region Hrvatska delegacija u posjeti Prijedoru

Hrvatska delegacija u posjeti Prijedoru

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U radnoj posjeti Prijedoru boravila je hrvatska delegacija na čelu sa Ivanom Del Vekiom, ambasadorom Republike Hrvatske u BiH. Na sastanku sa gradonačelnikom Milenkom Đakovićem i saradnicima, kao i predstavnicima iz hrvatskog naroda s ovog područja, razgovarano je o sadašnjoj i unapređenju buduće saradnje, kao i o položaju hrvatskog stanovništva na ovom području.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, rekao je da je bilo riječi i o budućim zajedničkim projektima. – Sa obje strane iskazana je volja da zajednički učestvujemo u projektima koji su od značaja za hrvatsko stanovništvo u Prijedoru. Za određene infrastrukturne projekte čekamo da se završe tenderske procedure i oni će biti završeni u skladu sa dogovorom. To su sve naši zajednički projekti grada Prijedora i RS, a pomoć bi mogla doći i iz Republike Hrvatske – dodao je Đaković.

Državni sekretar Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Zvonko Milas rekao je da je cilj sastanka bio sagledavanje svega onoga što se zove održivi povratak i opstanak hrvatskog naroda na ovom području. – Drago mi je da sam naišao na otvorena vrata i modele saradnje koji će doprinijeti što boljem životu, ne samo Hrvata, nego svih građana koji žive na području Prijedora, tu prije svega mislim na infrastrukturne projekte. Radujem se budućim projektima koji će svakako našu saradnju dići na još viši nivo – rekao je Milas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državni sekretar  Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, Nikola Mažar rekao je da je tema sastanka bila i stambeno zbrinjavanje Hrvata povratnika u grad Prijedor. – Iako je Republika Hrvatska pojedinačno najveći donator u BiH i do sada smo isporučili za 2.800 obiteljskih kuća građevinskog materijala u vrijednosti 314 miliona kuna, vidljivo je da potrebe još uvijek postoje, bez obzira na protek vremena. Ono što mene osobno veseli je to da ćemo zajedničkim snagama i Vlade Republike Hrvatske i grada Prijedora nastaviti stambeno zbrinjavanje svih onih koji se žele vratiti na ovo područje, a svakako ćemo koristiti i bespovratna sredstva iz Evropske unije – dodao je Mažar.  

Nakon radnog sastanka, na kojem su prisustvovali i generalni konzul Republike Hrvatske u Banjoj Luci Zlatko Kramarić, te savjetnik sa posebnim položajem za pitanje Hrvata u BiH Žana Ćorić, delegacija je posjetila Tvornicu keksa i vafla „Mira“, članicu „KRAŠ“ grupe i obišla proizvodni pogon

K.V.

ASHA prodaja vozila