fbpx

Hrvati se preračunali: U špicu sezone 200 000 praznih kreveta

U ovogodišnjoj špici turističke sezone koja je u znaku ugošćavanja više od milion gostiju dnevno, nema velikog oduševljenja među profesionalcima iz turizma.

Iako je broj gostiju po e-Visitoru u Hrvatskoj skoro u brojku jednak lanjskom, (1,015 miliona), na svakom koraku može se čuti kako svuda na Jadranu ima ponešto praznih kreveta kod onih koji su se cjenovno ili tržišno preračunali, piše Slobodna Dalmacija.

Jednostavno, dio hotelijera zanesen lanjskom tražnjom kada se tražio krevet više u avgustu, pa su ga bezobrazno skupo prodavali, podigao je cijene ove godine i prerano zaustavio agencijsku prodaju, a očekivani individualci nisu im stigli u planiranom broju.

Zvanična statistika iz e-Visitora tako kaže da je proteklog ponedjeljka u hotelima bilo više od desetak hiljada praznih postelja (najviše u hotelima s tri zvjezdice), dok je skoro 190 000 porodičnih postelja u apartmanima još čekalo goste.

– Upravo sam dobio ponude desetak velikih hotelskih kuća u kojima nude postelje u avgustu, sada za 10-15 odsto nižu cijenu. Počeli su snižavati već krajem jula kada im je postalo jasno da sobe u avgustu neće ići po većim cijenama, a agencijama su poslali “stop booking” još ovog proljeća. Sada su u problemu i svuda ima slobodnih soba. Ne previše, ali ih ima. To je za avgust bilo nezamislivo posljednjih godina – kaže turistički agent i tur-operator iz Skandinavije koji zbog poslovne korektnosti prema partnerima moli za anonimnost.

Zbog te situacije ovog avgusta cijene stanova za najam padaju, ruše ih sami domaćini koji u trci za gosta ovih dana ne biraju sredstva. Tako se i u Splitu, Zadru, Šibeniku, Makarskoj apartmani u polovini avgusta mogu naći za samo 30 evra.

(Srpska Cafe)

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila