Početna BiH Hotelijeri traže pomoć od vlasti da prežive ljeto

Hotelijeri traže pomoć od vlasti da prežive ljeto

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pandemijom virusa korona najpogođeniji su hotelijeri, čiji je prihod pao više od 90 odsto u odnosu na vrijeme prije pandemije, podaci su Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma RS “Horeca”.

“Na snazi je odluka Savjeta ministara o zabrani ulaska građana iz EU, popunjenost kapaciteta hotela je na minimalnm nivou, odnosno oko deset odsto, navodi se u dopisu koji su banjalučki hotelijeri uputili danas na adrese svi institucija Srpske, Predsjedništva BiH i Savjeta ministara, te gradonačelnika Banjaluke”, kaže se u saopštenju banjalučkih hotelijera.

U dopisu dalje navode: “Fiksni troškovi uključujući i plate zaposlenih su veoma visoki. Posebno ističemo da je cijena električne energije previsoka o čemu smo se više puta obraćali direktno nadležnima i obavijestili i javnost. Banjalučki hoteli, a vjerovatno i ostali hoteli u Republici Srpskoj, biće primorani da zatvore svoje kapacitete do kraja jula, ako se nešto brzo ne preduzme.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navode da će kao posljedica će, doći i do otpuštanja više stotina radnika u Banjaluci, a u Republici Srpskoj i više hiljada radnika.

Nadležnima predlažu i konkretne mjere koje bi mogle da znače spas hotelijerstva.

Između ostalog predlažu donošenje odluke na nivou nadležnih ministarstava u Vladi Republike Srpske, da se zaposlenima u hotelima u Republici Srpskoj, čiji je pad prihoda evidentan, isplati bruto minimalna plata u RS za maj, jun, jul i avgust ove godine.

“Tražimo da se za mjesec mart ove godine priznaju doprinosi i porezi isplaćeni na plate u martu onima kojima to nije odobreno. Hitno smanje cijena i promjena tarifnih grupa, kad je u pitanju električna energija, na način da se subjekti sa većom potrošnjom prebace u niže tarifne grupe za obračun cijena struje, pogotovo imajući u vidu pad cijene na svjetskom tržištu”, neki su od zahtjeva.

Traži se i hitna odluka na nivou Savjeta ministara BiH o otvaranju granica za strane turiste i poslovne ljude iz regiona i EU, poštujući preporuke nadležnih institucija.

(BN)

ASHA prodaja vozila