Početna BiH Hoteli na korak od zatvaranja, hiljade radnika ugroženo

Hoteli na korak od zatvaranja, hiljade radnika ugroženo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Negativne posljedice korona virusa osjeća cijela privreda. Sektori turizma i ugostiteljstva ponajviše. Hotelijeri iz Republike Srpske traže pomoć vlasti u suprotnom poručuju da su na korak do zatvaranja svojih objekata.

Predstavnici hotelijera i drugih privrednih društava iz oblasti turizma i ugostiteljstva u Republici Srpskoj predložiće Vladi Srpske da nastavi sa paketom pomoći kako bi u ovoj djelatnosti, koja je među najugroženijim usljed pandemije virusa korona, bila sačuvana radna mjesta i nastavljeno poslovanje.

Hotelijeri su pred kolapsom, pomoć države nephodna – tako bi se u najkraće moglo opisati stanje u oblasti hotelijerstva. Svega sedam odsto – iznosi popunjenost kapaciteta u hotelima na nivou RS. Otpuštanja radnika je bilo. Novi otkazi su na pomolu. Hotelijeri traže pomoć Vlade RS da prežive godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Oni u ovom momentu ne mogu da dže ovaj nivo zaposlenosti sa ovim brojem noćenja i gostiju i država bi u tom paketu mjera trebala da omogući da se porezi i doprinosi na minimalne plate nastave da subvencionišu i u narednim mjesecima” – kaže predsjednik Područne komore Banjaluka Goran Račić.

Osim toga hotelijeri traže da im se definiše novi način cijena električne energije, kako bi im barem računi za struju bili manji. Prema njegovim riječima, hotelijeri će tražiti i da im se reprogramiraju sve obaveze prema “Elektroprivredi” i komunalnim preduzećima. Na listi zahtjeva ima i onih koji se odnose na Institu za javno zdravstvo.

”Da se broj posjetilaca definiše za prostor za kavdratne metre, a ne da se to definiše po broju gostiju. Jer nije isto jedan hotel koji ima baštu koja je nekoliko stotina matera i neki hotel koji ima ukupan prostor 50-ak kvadrata. Nije isto da i u jednom i u drugom bude po 50 gostiju ” – kaže Račić.

Hotel ”Bosna” najveći je hotel u Banjaluci. Osim po veličini prednjači i po broju otkaza. Radnicima kojima su istekli ugovori na određeno u vrijeme korone nisu produženi. Trenutna popunjenost hotela je 10 odsto.

”Ako se ove mjere ne sprovedu što smo tražili mi ćemo biti u situaciju da smanjimo broj radnika ili pošaljemo na čekanje ili otpustimo i da zatvorimo hotel” – kaže direktor hotela Bosna Radenko Damjanović.

Hotel ”Palas” ima 15 zaposlenih. Otkaza nije bilo, ali ne znači da neće, ukoliko ne bude pomoći Vlade. Radnci trenutno plate primaju od zaliha koje je hotel imao. Ali, to nije još za dugo.

”Mi smo sredinom marta bili prinuđeni da zatvorimo hotel. Odnosno, nije bio zatvoren zvanično, imali smo dežurstva, ali nismo imali goste. U aprilu je ostvareno nula noćenja. U maju 0,5 popunjenost i u junu smo izašli na 10 odsto što uopšte nije dovoljno za rentabilnost hotela” – kaže  direktor hotela Palas Miroslava Pijetlović.

Hotelijerstvo u Republici Srpskoj je na aparatima. Mnogi vlasnici su najavali zatvaranje do kraja avgusta. Na taj način u Republici Srpskoj ugroženo je čak 14 hiljada radnih mjesta u sektoru turizma i ugostiteljstva.

BN

ASHA prodaja vozila