Početna BiH Holanđani imaju rješenje za smog u bh. gradovima! Zove se “Smog Free...

Holanđani imaju rješenje za smog u bh. gradovima! Zove se “Smog Free Tower” (VIDEO)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Holandska kompanija Studio Roosegaarde predvođena svojim osnivačem Daanom Roosegaardom pokrenula je niz urbanih inovacija koje spajaju umjetnost i modernu tehnologiju u svrhu stvaranja urbane i čiste okoline. Među inovacijama se pronašao i “Smog Free Tower”, prvi vakuumski čistač smoga koji svoje mjesto uskoro pronalazi u Poljskoj.

Nakon prvobitne instalacije u Rotterdamu i Amsterdamu, potom u Pekingu 2016. godine, prvi vakuumski čistač smoga na svijetu u obliku tornja „Smog Free Tower“ uskoro dolazi u poljski Krakov gdje će primjenom ionizacijske tehnologije rješavati probleme gradskog smoga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Smog Free Tower“ dio je projekta koji je pokrenula holandska kompanija Studio Roosegaarde predvođena dizajnerom i inovatorom Daanom Roosegaardom, a koji za cilj ima stvaranje čistijeg zraka u urbanim sredinama. Visina ovog inovativnog tornja je 7 metara, a debljina mu iznosi 3,5 metara. Korištenjem ionizacijske tehnologije, toranj privlači i upija štetne čestice smoga, a nazad vraća pročišćeni zrak. Prikupljene ugljične čestice koje zaostaju nakon pročišćavanja zraka se komprimiraju i koriste za izradu nakita.

Naučnici s Tehnološkog univerziteta u Eindhovenu proučavali su učinkovitost Roosegaardovog tornja i otkrili su da može uhvatiti do 70 posto PM10 čestica (lebdeće čestice promjera manjeg od 10 mikrometara) i do 50 posto PM2.5 čestica (lebdeće čestice promjera manjeg od 2, 5 mikrometara). Ispitivanjima je utvrđeno da svojim radom toranj troši manje električne energije od običnog bojlera za vodu. Nakon instaliranja u Pekingu, toranj je očistio 30 miliona kubnih metara zraka u 41 dan, što je deset puta veći volumen od Nacionalnog stadiona u Pekingu čiji je kapacitet 80.000 gledatelja.

„SmogFreeTower“ uskoro dolazi u Krakov, tačnije u Park Jordana u blizini Muzeja suvremene umjetnosti, gdje će se od 16. februara do 15. aprila održavati izložba na kojoj će se predstaviti prstenje napravljeno od sakupljenih ugljičnih čestica u već postavljenim tornjevima.

cera - Holanđani imaju rješenje za smog u bh. gradovima! Zove se “Smog Free Tower” (VIDEO)